Istraživanje: Kompanije koje ulažu u zaposlenike su profitabilnije

Autor: Poslodavac Partner , 19. studeni 2014. u 10:09
Poslodavac Partner

Tvrtke s razvijenim sustavom upravljanja zaposlenicima imaju dvostruko veću profitnu maržu

Često od predsjednika Uprava možemo čuti rečenicu „Ljudi su naša najveća vrijednost“. No koliko zaista ulaganje u zaposlenike donosi dobiti kompaniji?

Istraživanje koje je proveo SELECTIO na uzorku 62 tvrtke koje su sudjelovale u projektu  certifikat Poslodavac Partner pokazalo je da tvrtke s razvijenim sustavom upravljanja zaposlenicima imaju dvostruko veću profitnu maržu od kompanija koje imaju slabije razvijene prakse upravljanja ljudskim potencijalima. Također, preko polovice tvrtki koje su zadovoljile visoke standarde certifikata Poslodavac Partner nalazi se u top 25% Hrvatskih tvrtki prema profitnoj marži.

Ovi rezultati su u skladu s globalnim istraživanjem koje je proveo Boston Consulting Group čije istraživanje pokazuje da kompanije koje ulažu u zaposlenike imaju 99% veću kumulativna stopa rasta cijene dionica od prosjeka S&P 500. Dodatno, tvrtke s razvijenim praksama regrutiranja zaposlenika, upravljanja talentima, upravljanja radnim učinkom i razvojem liderskih vještina menadžera imaju dvostruko veći rast prihoda i dvostruko veću profitnu maržu.

Dubinska analiza tvrtki koje uspješnije upravljaju zaposlenicima pokazala je da se one ističu u razvijenosti praksi u pet glavnih područja:

  1. Strateško upravljanje zaposlenicima

Tvrtke koje kvalitetno upravljaju zaposlenicima u sklopu strategije kompanije definiraju i strategiju upravljanja zaposlenicima, imaju zaposlene stručnjake u ljudskim potencijalima i HR menadžera koji odgovora direktno predsjedniku Uprave te imaju jasne pokazatelje uspješnosti funkcije upravljanja ljudskim potencijalima.

  1. Razvoj liderski vještina i usmjerenost menadžera na kvalitetno upravljanje zaposlenicima

U kompanijama s visoko razvijenim HR praksama, svi menadžeri prolaze programe razvoja vještina upravljanja ljudima i edukaciju kako koristiti alate za kvalitetno upravljanja zaposlenicima. Dodatno se redovito provodi istraživanje zadovoljstva zaposlenika njihovim radom te imaju jasno definirane ciljeve koji se odnose na upravljanje svojim timom.

  1. Transparentno praćenje radne uspješnosti i nagrađivanje dobrih rezultata

Jedan od najvažnijih sustava upravljanja zaposlenicima je praćenje radne uspješnosti svakog zaposlenika i nagrađivanje ostvarenja ciljeva.  Posebno važna komponenta ovog sustava je redovito davanje povratne informacije, kako pohvale i priznanja za uspješno obavljen posao, tako i konstruktivne kritike i usmjeravanja na dalji razvoj vještina.

  1. Definiranje i razvoj ključnih kompetencija zaposlenika

Uspješne tvrtke imaju jasnu sliku koje vještine, znanja i stavove (kompetencije) trebaju imati njihovi zaposlenici na različitim pozicijama kako bi tvrtka ostvarivala svoje ciljeve. Posebnu ulogu u razvoju zaposlenika imaju menadžeri koji imaju ciljeve vezane za razvoj njihovog tima i aktivno sudjeluju u njihovom razvoju. Tvrtke dobitnice certifikata Poslodavac Partner u prosjeku ulažu 4.787 kn po zaposlenika u njihov razvoj i zaposlenici provode u prosjeku 31h godišnje na razvojnim programima.

  1. Mogućnost razvoja karijere i upravljanje talentima

Najbolji poslodavci prepoznaju da je važno da zaposlenici imaju jasnu sliku mogućnosti razvoja karijere te da su najbolji zaposlenici zaposleni na ključnim pozicijama u organizaciji. To postižu kroz razvoj transparentnog sustava napredovanja u kom je jasno definirano koje kompetencije osoba mora posjedovati kako bi napredovala na višu poziciju. Kako bi zaposlenici koji pokazuju najviše potencijala razvili te kompetencije, kreiraju posebne programe razvoja i pripremaju osobe za zahtjevnije pozicije puno prije nego ih oni trebaju preuzeti.

Strateškim upravljanjem zaposlenicima i ulaganjem u njihovu motivaciju i razvoj kreiraju se uvjeti da zaposlenici ostvaruju svoje ciljeve i podižu ljestvicu uspjeha što rezultira i boljim rezultatima kompanije. Vodeću ulogu u razvoju praksi koje će dovesti do kvalitetnijeg upravljanja zaposlenicima imaju stručnjaci u upravljanju ljudskim potencijalima sa svojim stručnim znanjem, menadžeri koji koriste to stručno znanje u svakodnevnom radu te top menadžment koji daju cilj i smisao djelovanja cijele kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close