‘Integrator’ sa 100 milijuna kuna navija za povezivanje: Po projektu mogu povući od dva do 38 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 04. ožujak 2020. u 11:16
Foto: Getty Images

Predviđeno je da projekt za koji se dobiva potpora traje do 24 mjeseca, odnosno najkasnije do 30. rujna 2023.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je dugoočekivani natječaj za projekt “Integrator”, koji za projekte povezivanja poduzetnika predviđa ukupan paket od 100 milijuna kuna bespovratnih potpora. Na njih će, u rasponu od 2 do 38 milijuna kuna, ovisno o vrijednosti projekta, moći aplicirati mikro, mali i srednji poduzetnici koji se udruže u konzorcij za potrebe ovog natječaja, a s ciljem stvaranja i komercijalizacije novih inovativnih proizvoda i usluga preko većih poduzeća s razvijenim dobavni lanac i prisutna su na više tržišta.

Projekti koji nemaju za cilj uspostavu dobavljačkih odnosa, navodi se u natječaju, nisu prihvatljivi. Konzorcij mogu formirati najmanje tri poduzetnika, pri čemu se u pravilima isključuje učešće velikih tvrtki, paušalnih obrtnika, neprofitnih udruženja, tvrtki bez zaposlenih, te među ostalim poduzetnika iz djelatnosti poslovanja nekretninama, financija i osiguranja, duhanske industrije, pravnim i računovodstvenim, te poslovima socijalne skrbi sa smještajem.

Inovativnost je ‘in’
Suradnja u konzorciju s ciljem uspostave dugoročnih dobavljačkih odnosa s drugim poduzećima za ovaj natječaj je poželjna u pet tematskih područja – zdravlje, hrana, energija i održivi okoliš, promet i sigurnost.

Detaljnije, to mogu biti projekti iz farmaceutike, proizvodnje medicinske opreme i uređaja, zdravstvenih usluga, nutricionizma, energetskih tehnologija, ekološki prihvatljivih tehnologija i proizvodnja novih materijala, sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila, inteligentnih transportnih sustava, projekti kibernetičke sigurnosti,obrambene tehnologije te projekti održive proizvodnje i prerade hrane i drva.

Pravila “Integratora” nalažu da kandidati imaju zaključen ugovor o osnivanju konzorcija, a realizacija projekta kojeg nude ne smije biti započeta prije samog zaključenja ugovora o potpori s državom. Predviđeno je da projekt traje do 24 mjeseca, odnosno najkasnije do 30. rujna 2023., s tim da se od prijavitelja traži da osigura održivost rezultata i godišnje podnošenje izvješća o provedbi projekta kroz iduće tri godine.

Kod odabira projekata važno će biti dokazivanje financijske i komercijalne održivosti projekta i njegov doprinos razvoju sektora i regije, a više bodova će donositi veći udjel vlastitog učešća (potpore mogu pokrivati 50% prihvatljivih troškova), te otvaranje novih radnih mjesta, uvođenje novih proizvoda i njihova inovativnost.

Do 29. lipnja
Vrednovat će se i horizontalna načela poput ravnopravnosti žena i zabrane diskriminacije, te pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Što se povlačenja novca tiče, moguć je izbor između metode nadoknade ili metode plaćanja, a zahtjeve će se podnositi u etapama, tromjesečno. Predviđena je i opcija predujma, i to do 40% uz priloženo jamstvo banke, odnosno do 10% uz zadužnicu. Predaja projekata Ministarstvu starta 30. ožujka 2020. u 11 sati, a završava 29. lipnja u 11 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close