‘Hvalite se vrijednostima i ne budite sebi neprijatelj’

Autor: Lucija Špiljak, Ana Blašković , 04. prosinac 2019. u 22:00
Veleposlanici SAD-a, Izraela i Nizozemske Robert Kohorst, Ilan Mor i Hendrik Jan Voskamp u sklopu konferencije sudjelovali na okruglom stolu o percepciji Hrvatske izvan granica/Matija Habljak/PIX

Hrvatska treba ulagati u medicinu, inovacije, energetiku, te turističke niše, a potencijal je i agrar, no za sve su nužne gospodarske i ine reforme.

Na završnoj konferenciji InvestCro – kako do ulagača održan je okrugli stol o percepciji Hrvatske izvan granica, uz sudjelovanje veleposlanika Izraela, Nizozemske i SAD-a. Hrvatska ima ugled diljem svijeta, a investicijska klima se poboljšava, smatra Robert W. Kohorst, veleposlanik SAD-a.

No, istovremeno je problem, kaže, što je Hrvatska uglavnom poznata kao prekrasna zemlja s odličnom nogometnom reprezentacijom. "Nije isto željeti posjetiti Hrvatsku i željeti ulagati u nju. Hrvati se moraju bolje prodavati vani, naglasiti prilike i razloge koji će pokazati zašto bi netko ulagao u Hrvatsku", naglasio je i predložio da unajme PR agencije ili investicijske bankare koji će prodati priču o Hrvatskoj i dovesti ulagače. 

'Budite otvoreniji, saslušajte druge'
"Problem su i sporo pravosuđe i veliko porezno opterećenje; tu sustav treba biti brži, učinkovitiji i jednostavniji", dodao je i podsjetio da je Hrvatska na popisu globalne konkurentnosti Svjetske banke došla na 51. mjesto, no da i dalje nedostaje pozitivnog stava. O kulturi neuspjeha rijetko se priča. "Imate puno pozitivnih stvari, imajte dobro mišljenje o sebi; mediji i Vlada to trebaju ponavljati. Hvalite se vrijednostima, zanemarite neuspjehe i ne budite sami sebi neprijatelj. Hrvatska raste i mlada je zemlja. Uzmite u obzir ono što drugi savjetuju, budite otvoreniji, saslušajte druge i primijenite što vam odgovara", poručio je veleposlanik SAD-a. 

"Hrvatska je najbolje čuvana tajna na svijetu", istaknuo je Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael. Zemlja ima, kaže, golemog potencijala za koji izraelski ulagači ne znaju.  "Pokušao sam i Izraelce potaknuti da dođu i ulažu ovdje, razgovarao s ministarstvima, ali problem je što veliki izraelski ulagači ne znaju što sve Hrvatska nudi", istaknuo je Mor i dodao da se Hrvatska dobro pozicionirala kao izvrsna u turizmu, no da je potrebno napraviti preokret i privući i turiste i ulagače.

Odgovor moraju dati sami Hrvati
"Puno zemalja želi kopirati Izrael u inovacijama, a mnogima smo uzor zahvaljujući inovativnom duhu. Nastojim predstaviti ekosustav Izraela mladim poduzetnicima i tvrtkama u Hrvatskoj kako bismo i njih nadahnuli. Osim u tehnologiju, odlučili smo ulagati u beskrajan resurs – ljudski kapital. Nemojte čekati druge da dođu ili nešto naprave umjesto ili za vas. Problem kod Hrvata su žalopojke, bez volje da se stvari promijene", istaknuo je veleposlanik Izraela. Savjetovao je Hrvatima da provedu strateške odluke te da je važan dijalog Vlade i građana i mehanizam u kojem će preuzeti odgovornost za podizanje standarda. 

"Najbolji savjet treba doći od vas samih", kazao je Mor, koji smatra da poljoprivreda jedno od područja s velikim potencijalom u Hrvatskoj. Najavio je da će se Teva grupa preko Plive širiti u Hrvatskoj i regiji, što opet otvara veće mogućnosti za suradnju.  Pravo pitanje je, kaže Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske, zašto ulagati u Hrvatsku, na što odgovor moraju dati Hrvati koji će tako privući nizozemske ulagače.

"Važna je kvaliteta radne snage i ljudskog kapitala, stoga smatram da je potrebno ulagati u obrazovanje i poduzetničku klimu. Koliko sam upoznat, hrvatska Vlada nema jasnu strategiju kako zadržati mlade, a tvrtke se žale da ne mogu naći kvalitetan obrazovani kadar. Zadržite mlade, vratite one koji su otišli i pokažite im da ovdje ima posla", poručio je. Smatra da Hrvatska treba ulagati u medicinu, inovacije, energetiku, te niše unutar turizma. "Inovacije zahtijevaju strategiju. Morate donositi strateške odluke i tako usmjeravati poslovni sektor. Potrebna vam je obrazovna, gospodarska i reforma javne uprave, te borba protiv birokracije za ostvarenje punog potencijala koji svi vidimo", zaključio je Jan Voskamp.

'Stabilnost je faktor broj 1'

Broj jedan faktor za investicije je stabilnost, a potom dolazi sve ostalo", istaknula je partnerica odjelu financijskog savjetovanja Deloittea Hrvatska Vedrana Jelušić-Kašić u prezentaciji Investicijska klima u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme, ističe, ulagači koji važu investicije sve više pitaju o stanju na tržištu rada, vještinama zaposlenika na koje mogu računati i općem trošku rada. Ključne prednosti koje ulagači percipiraju o Hrvatskoj su geografska pozicija, kontinuirani i stabilan rast, mjere stimuliranja investicija i istraživanja i razvoj. Investicije su jedan od dva glavna motora rasta, one su porasle 8%, ponajviše zahvaljujući EU fondovima. "Poboljšanje apsorpcije fondova može dodatno ubrzati rast investicija. Premda se očekuje usporavanja, ukupno gledano Hrvatska ima stabilnu platformu rasta", napominje Jelušić-Kašić. Među izazovima na kojima treba poraditi su još relativno visoki udjeli nenaplativnih kredita u bankama koji, unatoč smanjenju, nadmašuju zemlje u okruženju. Relativna zaduženost kompanija je visoka, što ograničava zaduživanje pa je važno razvijati tržište kapitala koje bi olakšalo pristup vlasničkom kapitalu i financiranju. "Opći trendovi investiranja u Hrvatsku pokazuju da se koncentriraju na tehnologiju i IT, energetiku – obnovljive izvore, turizam, nekretnine i proizvodnju hrane. Gotovo svakodnevno nam dolaze ulagači koji žele ulagati u energetiku", zaključuje. 

Nove prilike za lokalni sektor nafte i plina

Turski MB Holding, koji je prije dvadesetak dana u Velikoj Cigleni pored Bjelovara otvorio prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, vrijednu 325 milijuna kuna, predstavio je svoja iskustva ulaganja u Hrvatsku. Prema riječima potpredsjednika za energetiku MB Holdinga Alija Ergüna Özdemira, projekt je započeo 2015., završen je početkom ove godine. Vrijednost projekta dosegla je 45 milijuna eura od čega su 70% odradili domaći podizvođači i dobavljači roba i usluga. Nakon dobivanja dozvole Ministarstva energetike i puštanja u komercijalni rad u veljači dosad je elektrana isporučila više od 50 gigavatsati u mrežu, uz mjesečni prosjek od 7 GW. "Među prednostima geotermalne energije u odnosu na ostale obnovljive izvore su manje potrebe za korištenje zemlje", kazao je Özdemir. Domaća kompanija kći, MB Geothermal, ima koncesije za istraživanje četiriju geotermalnih područja sjeverne Hrvatske. Turski holding, koji zapošljava oko 1000 ljudi, od kojih 25 u Hrvatskoj, planira novih 100 MW iz geotermalnih izvora u sjevernoj Hrvatskoj. Tijekom izgradnje bilo bi otvoreno 5000 radnih mjesta, a 80% investicije u vrijednosti 400 milijuna eura nabavilo bi se od nacionalnih dobavljača. "Godišnja proizvodnja energije ekvivalentna je 500.000 barela uvezne nafte, a bit će tu nove poslovne prilike za lokalni, veoma kvalificirani sektor nafte i plina", rekao je Özdemir.

Komentirajte prvi

New Report

Close