HBOR pomaže poduzetnicima da sačuvaju likvidnost i radna mjesta

Autor: PD VL native tim , 31. ožujak 2020. u 08:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U suradnji s poslovnim bankama, HBOR će poduzetnicima odobravati nove kredite za likvidnost, uz povoljnu kamatnu stopu, a sredstva će biti namijenjena financiranju osnovnih troškova poslovanja, tzv. hladnog pogona.

Radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa, Hrvatska banka za obnovu i razvitak počinje provoditi mjere za očuvanje radnih mjesta, a samim time i razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti gospodarskih subjekata.

Moratorij na postojeće obveze
Kao prvu mjeru, HBOR će klijentima kojima je kredit odobren izravno, omogućiti moratorij u trajanju od tri mjeseca na obveze dospjele nakon 29. veljače 2020. Potraje li negativan utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstvo dulje, postoji mogućnost produljenja razdoblja moratorija.
Za vrijeme moratorija, klijenti neće plaćati glavnicu, kamate i naknade, a dospjele obveze, nakon završetka moratorija, moći će beskamatno otplaćivati u 12 jednakih mjesečnih rata. S klijentima kojima krajnji rok otplate kredita završava unutar tog razdoblja, način otplate individualno će se regulirati. Klijente kojima je kredit odobren izravno, HBOR će izravno obavijestiti o detaljima moratorija.
Korisnici kojima je kredit odobren putem poslovne banke, sa zahtjevom za moratorij trebaju se obratiti poslovnoj banci putem koje je kredit odobren. HBOR je spreman podržati sve zahtjeve za moratorijem klijenata kojima je kredit odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika.

Reprogram kredita
Korisnici HBOR-ovih kredita moći će reprogramirati postojeće kreditne obveze, uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita. Sa svakim klijentom, sukladno njegovom otplatnom potencijalu, individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza.
Ova mjera na raspolaganju će biti svim korisnicima HBOR-ovih kredita, neovisno o tome je li kredit odobren izravno ili putem poslovnih banaka. Zahtjev za reprogramiranje klijenti će predavati poslovnoj banci ili HBOR-u, ovisno o načinu odobrenja postojećeg kredita.

Novi krediti za likvidnosti
U suradnji s poslovnim bankama, HBOR će poduzetnicima odobravati nove kredite za likvidnost, uz povoljnu kamatnu stopu, a sredstva će biti namijenjena financiranju osnovnih troškova poslovanja, tzv. hladnog pogona. Poduzetnici će se sa zahtjevima za nove kredite za likvidnost moći javiti poslovnoj banci koja će u suradnji s HBOR-om odobravati sredstva.

Police osiguranja (garancije)
U ime i za račun Republike Hrvatske, HBOR će odobravati portfeljne police osiguranja (garancije) poslovnim bankama i HBOR-u, koje će se koristiti kao kolateral za nove kredite za likvidnost odobrene izvoznicima, a ovu pogodnost mogu koristiti i izvoznici iz turističkog sektora. Ovaj način osiguranja uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika). Police osiguranja će poduzetnicima omogućiti jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost uz manje zahtjeve za instrumentima osiguranja.
O svim detaljima provedbe ovih mjera, potrebnoj dokumentaciji i načinu odobrenja, poduzetnici će biti obaviješteni nakon usklađivanja svih tehničkih preduvjeta koji će se provesti u najkraćem mogućem roku. Istodobno, u suradnji s ostalim domaćim i inozemnim institucijama, HBOR aktivno radi i na donošenju drugih mjera.

Sadržaj je omogućio HBOR

New Report

Close