HAMAG-BICRO: Malim poduzetnicima 10 puta više novca iz EU-a u 2015. godini

Autor: Darko Bičak , 04. srpanj 2014. u 15:41
Press foto

U Hrvatskoj je sve više malih poduzetnika koji svoju ideju žele na tržištu predstaviti putem startupa.

U Hrvatskoj je sve više malih poduzetnika koji svoju ideju žele na tržištu predstaviti putem startupa. No, takav način poslovanja ima svojih nedostataka, a jedan od ključnih je da banka u pravilu ne žele kreditirati takve projekte. Zbog toga je tu nužna pomoć institucija kakva je i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO čiji je i primarni cilj da pomaže malim poduzetnicima.

“Svjesni činjenice da je start up projektima teško doći do kapitala u poslovnim bankama, HAMAG-BICRO osmislio je koristan instrument u okviru jamstvenog programa EU početnik – pismo namjere s kojim smo poduzetnicima početnicima olakšali postupak prijave. Poduzetnik se najprije obraća HAMAG-u koji se u ovom slučaju stavlja u ulogu poslovne banke, evaluira projekt poduzetnika te izdaje pismo namjere koje dobiva svojstvo jamstva za 80 posto vrijednosti projekta s kojim možete ići u poslovnu banku i tražiti kredit. Tu smo napravili veliki iskorak. Usporedbe radi, 2011. godine kroz jamstva smo podržali šest start up projekata, a u 2013. godini to je bilo malo manje od 110 projekata. Dakle, to je povećanje od gotovo 20 puta, zahvaljujući upravo instrumentu pisma namjere kojeg su poslovne banke prihvatile“, kazao je Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a na 21. Business Caféu u organizaciji tvrtke Zaokret na kojem se u četvrtak navečer u Zagrebu okupilo stotinjak poduzetnika i onih koji to tek planiraju postati. U zaključku svog obraćanja poduzetnicima Liović je najavio da će sljedeće godine poduzetnicima biti na raspolaganju deset puta više sredstava iz strukturnih fondova u odnosu na Poduzetnički impuls, čime će se udovoljiti velikom interesu poduzetnika za bespovratne potpore.

Prezentirajući svoje startup iskustvo, okupljenim poduzetnicima obratili su se Stevica Kuharski koji je prezentirao kako je razvio mobilnu aplikaciju i prodao udio tvrtke bugarskom fondu, Krešimir Dvorski i Ante Gustin s uspješnom poslovnom pričom o tvrtci Nextbike te Iva Šamanić Jureša koja je predstavila udoban jastuk za sjedenje kao idejno rješenje utemeljeno na činjenici da dulje sjedimo nego spavamo.

Komentirajte prvi

New Report

Close