Grad Poreč je sjedište hotelskih divova Valamar Rivijere i Plave lagune

Autor: Darko Bičak , 06. svibanj 2016. u 08:02
Hotel Parentium u sastavu tvrtke Plava laguna

Samo dvije najveće tvrtke u Poreču, Valamar i Plava laguna, akumuliraju godišnji prihod od gotovo dvije milijarde kuna.

Poreč je jedan od sinonima hrvatskog turizma i jasno je da je većina gospodarske aktivnosti u tom gradu vezana upravo za tu djelatnost. Da je tome tako, svjedoči i činjenica da najveći udio u strukturi djelatnosti imaju trgovina na veliko i na malo te auto i brodski servisi, dok najviše zapošljavaju trgovačka društva u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane.

Prema posljednjim službenim podacima, u Poreču je raspoloživo nešto više od 24 tisuće postelja, a njavići udio otpada na hotele, 37,5 posto, a nakon toga dolaze apartmani su udjelom od 32 posto. Oko 40 posto kapaciateta je u rangu tri zvjezdice, a 35 posto ih ima četiri zvjezdice. Gosti se u Poreču prosječno zadžavaju 6,5 dana, a najveći udio imaju Nijemci s 28,2 posto te Austrijanci s 11,3 posto. S druge strane, najduži boravak ostvaruju gosti iz Rusije sa prosječnim boravkom od 10,45 dana, a nakon njih slijede gosti iz Nizozemske s boravkom od 8,78 dana.

Hoteljerski divovi
Gospodarstvo Poreča-Parenzo, kako se službeno zove taj dvojezični grad, zauzima značajno mjesto u privredi Istarske županije, jer 13,37 posto poduzetnika sa sjedištem u Županiji dolazi s područja Poreča. U Poreču je sjedište Valamar Rivijere i Plave lagune, dvije najveće hrvatske turističke tvrtke. Valamar u Hrvatskoj raspolaže s 30 hotela i 13 kampova, a u jednom trenutku se u njegove kapacitete može smjestiti 48 tisuća gostiju. Valamar Riviera ostvarila je u poslovnoj 2015. godini ukupne konsolidirane poslovne prihode u iznosu od 1,29 milijardi kuna što je za 18 posto, odnosno 197 milijuna kuna više u odnosu na godinu prije.

EBITDA im je lani bila 423 milijuna kuna, a što je rast od gotovo 50 posto. U promatranom razdoblju Valamar je ostvario i 11 posto više noćenja, što je zajedno s porastom prosječne cijene od sedam posto dovelo do rasta prihoda pansiona za 147 milijuna kuna. Ne zaostaje niti Plava laguna, koja posluje u sklopu Lukšić grupe. Treba podsjetiti da je prije dvije godine u ovaj poslovni sustav ušao i hotelski lanac Istraturist koji su Lukšići kupili od Zagrebačke banke. Prema preliminarnim podacima, Plava laguna je lani ostvarila prihode od 524 milijuna kuna uz neto dobit u visini 67.9 milijuna kuna, a također je odlučila isplatiti i dividendu od jedne kune po dionici.

 

43hotela

i kampa ima tvrtka Valamar Riviera u Istri, na Kvarneru te u Dalmaciji

Osim ovih turističkih divova, na području Poreča djeluje i niz manjih turističkih te velik broj obiteljskih iznajmljivača. Istra je otišla najdalje po pitanju produženja turističke sezone koja se ne bazira samo na moru i suncu. Osim obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, biciklizma i kulture, Poreč je posebno poznat po zdravstvenom turizmu. Tome je dobrano doprinijela riječka stomatološka tvrtka Rident koja je 2013. godine u Poreču otvorila svoju polikliniku. Miljanić pojašnjava da ova tvrtka prihod u potpunosti ostvaruje u izvozu. 

Usmjerenost na izvoz
Naime, više od 80 posto njihovih pacijenata su iz inozemstva, najvećim dijelom iz Italijem za čije su se tržište poliklinika i njezini zaposlenici u potpunosti specijalizirali. Svi djelatnici, njih 170, od čistačica i tehničara pa do 40-ak doktora stomatologa, savršeno govore talijanski. "Oprijedjeli smo seza ovaj model medicinskoga turizma i talijanski jezik uvjet je na kojem ustrajemo u našem timu. Bilo bi neprofesionalno od nas kad bismo primali pacijente iz Italije, a da oni istodobno ne mogu dobiti pravu informaciju i uslugu na svojem jeziku u svakom trenutku, bilo da je riječ o recepciji, medicinskoj sestri i tehničaru ili doktoru", naglašava Nataša Rubeša, jedina članica peteročlanog suvlasničkog tima Ridenta koja nije stomatologinja nego ekonomistica.

Rident je nastao 2004. Rijeci,a do 2007. tvrtka je imala 60-ak zaposlenika i ostvarivala prihod od 31 milijun kuna. Iduće godine šire poslovanje, raste broj pacijenata i poliklinika postaje znanstvena baza Medicinskoga fakulteta u Rijeci. Rident danas djeluje na dvjema lokacijama, u Rijeci i Poreču, i ima 29 ordinacija. Prema analizi konzultantske kuće Bisnode, u Poreču trenutno posluje 3112 tvrtki i obrta. Tijekom 2015. godine bilo ih je osnovano 221, dok je istovremeno bilo ugašeno 157 subjekata. Ukupno je 163 tvrtki bilo u blokadi u posljednjih godinu dana.  Također, u Poreču u postupku stečaja nalaze se 23 subjekta. U fazi predstečaja trenutno je njih 27.

Među poreznim dužnicima nalazi se 15 subjekata, a 29 ih se nalazi na listi neisplatitelja plaća. Kako pojašnjava Branimir Kovačeević, viši financisjki analitičar Bisnodea, među svim poslovnim subjektima u ovom gradu, ukupno ih je 1033 ili 33,2 posto predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2014. godinu. Oni su u 2014. godini kumulativno ostvarili 2,29 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 114 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su u 2014. godini zapošljavala 4.106 osoba, što predstavlja prosjek od 4,0 zaposlenika po poduzeću. Izvoz je iznosio 617 milijuna kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 295 milijuna kuna tijekom 2014. godine. 

Rast prihoda
"U usporedbi sa ukupnim rezultatima Istarske županije, Poreč je imao 10,3 posto udjela među poduzećima koja su predala godišnje financijsko izvješće. U ostvarenim prihodima na razini cijele županije, poduzeća iz ovog grada sudjelovala su sa 8,1 posto udjela. Analizirana poduzeća imala su također 8,1 posto udjela u ukupnom županijskom izvozu, dok su njihove investicije činile 15,7 posto svih investicija na županijskoj razini. Ukupno 8,9 posto svih zaposlenih u županijskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Poreča", ističe Kovačević.  Iz Bisnodea naglašavaju da su promatrana poduzeća zapošljavala 4,2 posto manje ljudi, no istovremeno ostvarila 7,9 posto veći prihod. Izvoz je pao 2,1 posto, dok su s druge strane investicije imale rast od 8,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close