Godišnje uvezemo 1800 tona češnjaka, a mogli bi ga sami proizvesti

Autor: Agencija VLM , 26. veljača 2014. u 09:10
Foto: Thinkstock

Iako je osnovana prije manje od godinu dana, udruga Češnjak iz Cerića kod Vinkovaca, koja okuplja 11 proizvođača češnjaka, promiče među malim poljodjelcima proizvodnju češnjaka.

Iako je osnovana prije manje od godinu dana, udruga Češnjak iz Cerića kod Vinkovaca, koja okuplja 11 proizvođača češnjaka, promiče među malim poljodjelcima proizvodnju češnjaka jer Hrvatska godišnje uveze 1800 tona češnjaka, a mogla bi ga sama proizvesti.

Osim udruge u Ceriću, postoje udruge proizvođača bijelog luka u Đakovu i Ljubitovici u Dalmaciji, a to je nedovoljno.

– Nas 11 proizvođača, najviše iz Cerića, ali i iz Mlake i Vinkovaca, pod češnjakom imamo 4 hektara i godišnje proizvedemo 8 tona po hektaru ili ukupno 30-tak tona. Otprilike pola je za prodaju za potrošnju, a ostalo je za sjeme i dio je niža klasa. Kada napravimo računicu dođemo do spoznaje da je prihod od hektara pod češnjakom kojega prodajemo po cijeni od 15 kuna kilogram, isti kao od 36 hektara pod pšenicom i zbog toga obilazimo naša općinska stredišta i poljodjelcima govorimo o prednostima proizvodnje češnjaka. Problem je u Hrvatskoj što ne postoji sortna lista pa se snalazimo sami proizvodimo sadni materijal i namjeravamo češnjak koji sadimo, geografski zaštititi – kaže Mara Zovko, predsjednica Udruge Češnjak i dodaje kako pri proizvodnji češnjaka ima puno fizičkog, ručnog rada jer tu nema okopavanja već se trava ručno plijevi.

– Godišnje ima šest mjeseci posla, a na pola jutra, a to ima svako seosko domaćinstvo, može se zaraditi skromna godišnja plaća. Sami konstruiramo pomagala u radu jer su strojevi skupi za nas, ali kada bi proizvođači bili udruženi, kada bi ih bilo više i dobro organizirani, isplatilo bi se zajednički kupiti stroj koji olakšava posao, ali samo na većim površinama – kaže Mara Zovko.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Uvezemo radije 1 kg češnjaka iz Srbije po 1,00 kunu ……nego da ga
ovdje proizvodimo : uvoz sjemena +25 PDV..obrada, nafta,mirovinsko-zdravstveno,
osiguranje traktora,tehnički pregled,minimalac ,vrememske neprilike,
prskanje šest puta, pesticidi, vatrogasne pripreme,tečaj prve pomoći,
knjiga zaštite na radu,ispitivanje sredstana za rad, sijačice, prskalice,
sanitarni pregledi,tehnički uvjeti za prostor za skladištenje, nametnici,
osiguranje zgrade /skladišta/ ugorovi s dobavljačima,rok plaćanja 743 dana,
hipoteka na kuću radi financiranja slijedeće sadnje,naplata -kompenzacija-
za madrace, PDV.. knjigovodstveni servis….itd…itd,itd…
Pa, stvarno mislite da se isplati proizvoditi ????

Ministar poljoprivrede je žesca sramota…taj je jedino sebi riješio propalu apoteku. Još ima drskosti da ide okolo na Bali i drugdje na teret proračuna. A nije on kriv nego Zoki koji to još i potiče.

malo im ne štima računica oko usporedbe sa pšenicom, ali nema veze…doklegod na alibaba.com ima češnjaka za ispod 5kn mi nemamo šanse u ozbiljnijoj proizvodnji češnjaka…ovi raritetna domaća ponuda vjerovatno ima doma prolaz, ali za nešto ozbiljnije…hm


pa sve uvozimo od krumpira do luka kad smo banana-republika kojoj je ministar poljoprivrede nesposoban čuvati 2 ovce nacrtane na zidu.

bitno da ekipa ubire dnevnice i putne troškove krstareći hrvatskom i predstavlja novu industrijsku strategiju.sram ih može biti koliko su uništili državu zadnje 2 godine.

22 točnije

New Report

Close