Idealan način za dugoročno ulaganje: ETF-ovima ulažete u najbolje domaće kompanije

Autor: Promo , 21. svibanj 2021. u 07:38
Dino Dürrigl, analitičar InterCapitala

ETF-ovi listani od strane InterCapital Asset Managementa ostvarili su vrlo visoke povrate.

Ulaganje u ETF-ove već je duže vrijeme globalno jedan od omiljenih vidova investiranja u dioničko tržište koji je otprije točno 6 mjeseci moguć i na Zagrebačkoj burzi. To je velik iskorak za domaću burzu koji ulagateljima nudi potpuno novi način ulaganja u najbolje domaće kompanije. Riječ je o pasivnim vođenim fondovima kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi, a koji prate kretanje dioničkog indeksa (CROBEX10tr i SBITOPtr, tj. najboljih hrvatskih ili slovenskih kompanija). U tih 6 mjeseci ETF-ovi listani na Zagrebačkoj burzi od strane InterCapital Asset Managementa ostvarili su vrlo visoke povrate, privukli su veliku pažnju ulagatelja te su se pokazali kao kvalitetan vid štednje, tj. investiranja. Drugim riječima, uvrštenje je svakako dobrodošlo osvježenje za hrvatsko tržište kapitala. U navedenom periodu je ETF 7SLO ostvario prinos od 27% dok je 7CRO ostvario 15%. Svakako je bitno naglasiti da povijesni prinos nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

27

posto ostvario je prinos ETF 7SLO u posljednjih šest mjeseci

„ETF-ovi na Zagrebačkoj burzi omogućuju ulagateljima vrlo moderan, jednostavan i efikasan način ulaganja u najkvalitetnije dionice u Hrvatskoj i Sloveniji. Da za visoki povrat od početka 2021. nismo morali gledati daleko, odnosno na globalna tržišta, pokazuje performans svih globalnih i regionalnih indeksa. Točnije, od početka godine je slovenski burzovni indeks SBITOP ostvario bolji povrat od gotovo svih globalnih indeksa, pa tako i S&P500, Dow Jonesa ili DAX-a. Naravno, ovakav vid štednje dolazi s rizicima koje karakterizira ulaganje u dionice, ali i također s potencijalno znatno većim prinosom u odnosu na klasične instrumente štednje u RH, kojima su Hrvati ionako tradicionalno preizloženi.“ Izjavio je analitičar InterCapitala – Dino Dürrigl. Postoje mnogi razlozi zašto se ulagatelji odlučuju za ETF-ove, a ne isključivo ulaganje u pojedinačne dionice na Zagrebačkoj burzi, a neki od najvažnijih su zasigurno porezna korist, jednostavnost, minimalni troškovi ulaganja te likvidnost i diverzifikacija. Uspješnost ovih ETF-ova možemo mjeriti upravo time jesu li ostvarili/omogućili gore navedene prednosti. Kratak odgovor na to je: jesu.

Idealan način za dugoročno ulaganje: ETF-ovima ulažete u najbolje domaće kompanije

Kupujući dionicu ETF-a ulagač kupuje košaricu najboljih slovenskih i hrvatskih dionica. Sastav te košarice se mijenja kako se mijenja struktura ekonomije i tržišta kapitala. Zbog toga su ETF-ovi idealni za dugoročno ulaganje i provođenje konzistentnog ulaganja jednakog iznosa na dulji rok. Navedena strategija pretpostavlja dugoročni rast burzovnih indeksa (odnosno povezanih ekonomija) uslijed čega najbolje prolaze ulagatelji koji disciplinirano svaki mjesec ulažu jednak iznos u dioničko tržište. Takve strategije su povijesno dale dobre rezultate za one ulagatelje koji žele imati dugoročnu izloženost tržištu kapitala, a nemaju resursa za analiziranje tržišta i kompanija te promptno djelovanje.

Ulaganje u ETF donosi poreznu uštedu kod isplate dividendi

ETF-ovi Zagrebačkoj burzi automatski reinvestiraju dividendu u iste te dionice, što kreira dodatni prinos. Primjerice, HT će u 2021. isplatiti dividendu od 8 kuna po dionici. Da je ulagatelj sam kupio jednu dionicu HT-a i primio dividendu, na istu bi se platio porez na dividendu. U slučaju da mu je mjesto boravka Zagreb, ulagatelj bi primio neto dividendu od HRK 7,06 po dionici. S obzirom da ETF nije dužan platiti isti porez, ulagač bi kroz fond primio dividendu u iznosu od 8 kuna po dionici, a efekt isplaćene dividende bi se odrazio kroz povećanu vrijednost fonda. Takav povoljan porezni tretman čini ulaganje u ETF vrlo primamljivim jer se isplate dividendi od kompanija automatski reinvestiraju bez poreznog umanjenja. Kroz duži period povrat je znatno veći jer reinvestirana dividenda znači više dividende u budućnosti obzirom da se vrijednost ulaganja kumulira i uvećava.

Automatsko reinvestiranje i rebalansiranje portfelja uz minimalne troškove: ETF-ovi su najjednostavniji način ulaganja na burzi

Kako bi maksimizirao dugoročni povrat na svoje ulaganje, savjestan ulagač bi trebao reinvestirati primljene dividende kako bi ostvario efekt ukamaćivanja, odnosno da ostvareni dividendni prinos u budućnosti generira dodatni prinos. Uz to, odgovoran ulagač bi trebao i periodički rebalansirati svoj portfelj. Sve to zahtijeva i uz to povezane troškove, poput brokerskih provizija. Kod ETF-ova se to odvija automatski. Točnije, burze periodički rebalansiraju indeks tako da iz njega isključuju manje relevantne dionice, tj. one kojima se više ne trguje (npr. zbog preuzimanja), a uključuje one kojima se najviše trguje (npr. zbog snažnog rasta). Na taj način indeks prati promjenu strukture ekonomije i uvijek nudi ulagačima najzanimljivije dionice.

Likvidnost: ETF-ove je lako kupiti ili prodati

Likvidnost je prvi preduvjet kvalitetnog financijskog instrumenta. Stoga, oba ETF-a na ZSE imaju održavatelja tržišta koji je u svakom trenutku spreman kupiti i prodati za naša tržišta značajnu količinu dionica. Na taj način osigurava se da mali ulagatelji u svakom trenutku mogu kupili ili prodati svoje dionice ETF-a. U prethodnom razdoblju održavatelj tržišta je u svakom trenutku omogućio iznos od 2.000 dionica svakog ETF-a uz raspon kupovne i prodajne cijene na burzi od 0,1 kunu, što nemaju ni najlikvidnije dionice na slovenskom i hrvatskom tržištu. Malim ulagateljima je daleko jeftinije zauzimati izloženost pojedinim dionicama, odnosno tržištu u cjelini kroz ETF nego kupujući pojedinačne dionice.

Jednostavnost ulaganja putem trajnog naloga

Kako bi ulaganje u ETF-ove bilo maksimalno jednostavno, InterCapital nudi mogućnost trgovanja putem trajnog naloga. Ulagatelji sami mogu definirati ETF na Zagrebačkoj burzi koji želi kupovati svaki mjesec i iznos uplate putem trajnog naloga, a o ostalom brine InterCapital. Na taj način ulagatelji izbjegavaju ulaganje u krivo vrijeme te emotivnu komponentu ulaganja, kao što je npr. panično prodavanje kada je tržište u korekciji.

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close