EBRD-ovih 75 mil. eura za manje tvrtke

Autor: Darko Bičak , 29. prosinac 2019. u 22:00
Cilj je potaknuti ulaganja u 'zelenu' opremu i tehnologije/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Kredit preko UniCredit Leasinga za energetsku učinkovitost MSP-ova.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je UniCredit Leasingu Croatia, u vlasništvu Zagrebačke banke, kreditnu liniju vrijednosti do 75 milijuna eura za unaprjeđenje financiranja lokalnih mikro, malih i srednjih tvrtki, s naglaskom na ulaganja u energetsku učinkovitost.

Sredstva će podržati financiranje leasinga za lokalne tvrtke, posebice najma "zelene" opreme i tehnologija. Isto tako, fokus će biti na privlačenju novih klijenata i širenje poslovanja izvan glavnog grada Zagreba.

Iz EBRD-a ističu da se unatoč važnosti mikro, malih i srednjih poduzeća za hrvatsko gospodarstvo, pristup financiranju često navodi kao jedna od glavnih prepreka za razvoj i širenje poslovanja.

Dodaju da će zajam poboljšati pristup financiranju, a također će na domaće tržište uvesti tehnološki izbornik za tranziciju u "zelenu" ekonomiju (Green Economy Transition).

Navode da će taj alat UniCredit Leasingu Croatia omogućiti produženje najmova kojima se financira visokoučinkovita imovina, a koja je ocijenjena i prethodno odobrena kao prihvatljiva energetski učinkovita tehnologija. EBRD je od 1994. do danas u Hrvatskoj podržao 211 projekata u ukupnom iznosu većem od 3,8 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close