Dženet Garibović (PwC): Najgore smo bili ocijenjeni u tri važna segmenta

Autor: Ana Blašković , 22. veljača 2019. u 13:21
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako se mi u Hrvatskoj često hvalimo ili pak žalimo na funkcioniranje pravnog sustava i investicijske klime, puno je bitnije kako nas drugi percipiraju po pitanju pravne sigurnosti i investicijske klime uopće te se mora na tome poraditi, kazala je Dženet Garibović, voditeljica regulatornih i pravnih usluga konzultantske kuće PwC Croatia u svojoj prezentaciji “Pravna (ne)sigurnost” u sklopu konferencije InvestCro danas u Zagrebu.

"Naši klijenti nam se svakodnevno obraćaju sa svojim slučajevima i mogu reći da to nisu neosnovane žalopojke nego osnovani prigovori na funkcioniranje pravnog sustava i Porezne uprave. Činjenica je da se istraživanja investicijske klime temelje na anketnom subjektivnom iskustvu konkretnih poduzetnika i političara i da neki kažu da je zakonodavni okvir dobar, a drugi da je destimulirajući. Tu se uvijek mora biti oprezan sa zaključcima što je percepcija, a što stvarnost. Prema PwC-ovom istraživanju o globalnoj konkurentnosti, u kojoj su anketirani predsjednici Uprava većih tvrtki, Hrvatska je zauzela 68. mjesto. Najgore smo bili ocijenjeni u segmentu tereta zakonskog opterećenja, učinkovitog pravnog okvira te zaštite vlasništva gdje smo oko 130. mjesta", kaže Garibović.

"Mi u PwC-u dnevno se susrećemo s investitorima i ono čujemo nisu samo žalopojke, nego utemeljene kritike što bi trebalo provesti drugačije. Često kad dođu pa pitaju što se tu može kupiti, obično im se nudi ono što je pred propašću, ne shvaća ih se ozbiljno pa na kraju odu u druge zemlje", kazala je Dženet Garibović iz konzultantske tvrtke PwC. Dodala je da se moramo biti spremni suočavati s brojkama jer one opipavaju bilo kako nas drugi percipiraju. Percepcija je jedan od faktora odluke hoće li nas odabrati kao poželjne", kazala je. 

U PwC 22. globalnom istraživanju mišljenja predsjednika Uprava za 2019. Hrvatskoj se najviše zamjera prereguliranost i politička nesigurnost te percepcija poreznog opterećenja. Zbog trgovinskih previranja na globalnoj razini kompanije neki od njih razmišljaju o preseljenju pa ako Hrvatska popravi svoj skor mogla bi ih privući, no sa sadašnjom situacijom nećemo biti u top 10 zemalja za izbor. Među zamjerkama slijede parafiskalni nameti, javna uprava i pravosuđe, pitanja tržišta rada na kojem dominiraju odljev obrazovane radne snage i problemi stvaranja novih kadrova, te konačno uvjeti financiranja. 
Što napraviti s propisima? Na prvi pogled dobri, ali u praksi mnogi kontradiktorni. Treba napraviti analizu učinka propisa, u transponiranju EU regulative treba sustavno pratiti promjene i informirati o prijenosu u nacionalno zakonodavstvo. U PwC-u smatraju da je također važno uspostaviti organiziranu komunikaciju s poslovnim udruženjima koja bi prijavljivala prepreke poslovanju s kojima se susreću, suzdržavati se od retrogradnih promjena, ostaviti dovoljno vremena za provedbe te uspostaviti posebno tijelo za izvansudske nagodbe što bi rasteretilo sudove. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close