Dubrovački studenti riješili probleme Grada s parkingom

Autor: Marta Duić , 13. travanj 2016. u 08:41
Petar Matuško, Robert Kalačić i Dubravko Jakovljević, članovi startupa Universal Industries/FOTO

Dva dubrovačka studentska startupa uspješno su završila Smart parking, posljednji smart city projekt.

Studentski startup Universal Industries koji posluje unutar Razvojne Agencije Grada Dubrovnika (DURA) postavio je Smart Parking, koji je trenutno u fazi testiranja. Riječ je o sustavu koji traženje parkinga po gradu pretvara iz dugotrajnog i frustrirajućeg procesa u par jednostavnih akcija.

Naime, na parking mjesta su postavljeni senzori koji u stvarnom vremenu šalju informaciju na server te su one dostupne korisnicima u obliku interaktivne mape na mobilnim aplikacijama na kojima se vide informacije o parkingu, od cijene, besplatnih sata do uvjeta korištenja parkinga.

Brojne prednosti
Studenti Robert Kalačić, Hrvoje Lakić, Petar Matuško i Dubravko Jakovljević nam objašnjavaju kako je ideja nastala na natjecanju Hackathon Dubrovnik 2015, projektu kojeg je organizirala DURA kako bi potaknula razvoj IT startup-ova s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba. ˝Sve je nastalo kao reakcija na problem s kojim se svakodnevno susrećemo, a to je traženje parkinga. Skupili smo se oko stola, iznijeli hrpu ideja, zaključili što je izvedivo i krenuli s izradom prototipa. Do kraja Hackathona smo već imali nešto za predstavit – funkcionalni model parkinga za tri parking mjesta što je bilo dovoljno te smo pridobili glasove žirija i osvojili prvo mjesto. Nakon toga je sve krenulo˝, prisjetio se početaka Robert Kalačić.

Kao osnovne prednosti njihovog projekta u odnosu na postojeća rješenja ističu jednostavnu montažu, bežičnu komunikaciju i automatsku rekonfiguracija mreže u slučaju kvara jednog od senzora ili smetnji u komunikaciji. ˝Najveća prednost koju imamo je svakako modularnost parking senzora što nam ostavlja mogućnost izmjena svih komponenti u svrhu nadogradnje ili bržeg uklanjanja kvarova. Nadamo se ubrzati proces traženja parking mjesta i time ubrzati cijeli promet, umanjiti potrošnju goriva, zagađenje zraka otrovnim plinovima i bukom˝, napominje Petar Matuško. Čitav sustav uspjeli su osmisliti i razviti u manje od deset mjeseci, a otkrili su nam i kako ovim sustavom žele pokriti cijeli Dubrovnik.

Suradnja dva  tima
˝Zaista vjerujemo u pozitivan utjecaj koji se može ostvariti samo jednostavnijim pronalaženjem parkinga, a ovo je ipak naš grad, pa je valjda nekako prirodno da ga malo preferirano. Kad budemo spremni ide širenje na ostale gradove˝, poručuje Dubravko Jakovljević. Mobilne aplikacije za projekt Smart parking izradili su Andrej Šarić, Ivan Brčić, i Dživo Jelić, studenti iz startupa Enum software koji također posluje u okviru durinog inkubatora. Enum i Universal surađuju gotovo na svim Smart city projektima, a aplikacija za Smart parking će biti dostupna za dvije mobilne platforme, iPhone i Android.

Kako kažu, od početka su bili svjesni da su tim i organizacija posla kod startupova najbitnija stvar, stoga su poslovne uloge odredili po preferencijama i potrebi. ˝Osnovati i pokrenuti firmu nije bilo lako, ali ovo sigurno ne bi bilo izvedivo bez pomoći DURA-e. Smart City rješenja pomažu gradu u više bitnih aspekata, kroz uštedu proračunskog novca, širenje i unapređenje ponude prema potrošačima, te brigom za okoliš i održivost. Takvi projekti dugoročno značajno utječu na podizanje kvalitete i čine grad ugodnijim mjestom za život˝, zaključuje Lakić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlična stvar! Još samo kada bi se ušteđeni novci iz proračuna usmjerili na brigu o slivnim vodama od siline kruzera koji pristižu u Dubrovnik.

New Report

Close