DHMZ predstavio veliku novost u mjerenjima: AIRQ je vrijedan 16,6 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2023. u 13:38
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Postaja Zagreb-4, koja je predstavljena novinarima na zagrebačkom Jarunu, jedina je postaja u Zagrebu koja mjeri crni ugljik ili čađu.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) predstavio je u petak u Zagrebu novoizgrađenu postaju za mjerenje kvalitete zraka, u projektu za koji je rečeno da će posve pokriti praćenje kvalitete te okolišne sastavnice za stanovništvo u urbanim sredinama Hrvatske.

Projekt pod nazivom AIRQ podrazumijeva izgradnju šest novih i modernizaciju 18 postojećih postaja za kvalitetu zraka diljem Hrvatske i njegova četvorogodišnja provedba završava ovog mjeseca.

AIRQ je vrijedan 16,6 milijuna eura od čega se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Voditeljica projekta Jadranka Škevin-Sović (DHMZ) kazala je da će nove i postojeće modernizirane mjerne postaje diljem Hrvatske omogućiti, uz ino, procjene prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari, što je važno za ona područja Hrvatske na kojima nema mjernih postaja.

Time je osigurana 100 postotna pokrivenost stanovništva u urbanim sredinama relevantnim podacima o kvaliteti zraka. A upravo u gradovima, gradskim i prigradskim naseljima najčešće i dolazi do prekoračenja graničnih i ciljnih vrijednosti koncentracija onečišćujućih tvari, kazala je.

Zamjenica voditeljice projekta (IMI) Ranka Godec  kazala je da će  nabava opreme u kemijskom laboratoriju IMI-ja vrijedna više od dva milijuna eura omogućiti fizikalno­-kemijske analize lebdećih čestica što je bitno je sa zdravstvenog stanovišta, ali i zato što one daje vrijedne podatke za procjenu glavnih izvora onečišćenja zraka lebdećim česticama.

Praćenje će uključivati analize sadržaja metala, policikličkih aromatskih ugljikovodika, organskog i elementnog ugljika, vodotopivih iona, levoglukozana i elementnog sastava zraka.

Matijana Jergović sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” pozdravila je uime „Štampara“ projekt i kazala da je suradnja zdravstva s ključnim dionicima provoditeljima mjerenja od izuzetne važnosti za sniženje dozvoljenih razina onečišćujućih tvari u vanjskom zraku koje je najavljeno iz EU prošle godine.

Onečišćenje zraka predstavlja najveći okolišni rizik za zdravlje ljudi i prema procjenama Europske agencije za okoliš svake godine prouzroči otprilike 400.000 slučajeva preuranjene smrti u Europi, kazala je i podsjetila na Akcijski plan EU-a iz 2021. koji do 2030. nalaže smanjenje onečišćenja zraka na zdravlje za više od 55 posto.

Projekt je omogućio i nadogradnju računalne infrastrukture DHMZ-a te nabavu superračunala, što će pomoći obavještavanju javnosti o podacima u stvarnom vremenu preko portala Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Postaja Zagreb-4, koja je predstavljena novinarima na zagrebačkom Jarunu, jedina je postaja u Zagrebu koja mjeri crni ugljik ili čađu.

To su vrlo sitne čestice koje nastaju nepotpunim sagorijevanjem drva i fosilnih goriva i imaju značajan utjecaj na ljudsko zdravlje, jer mogu duboko prodrijeti u dišni sustav, objasnio je Domagoj Mihajlović  sa DHMZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close