Evo što treba odmah učiniti u slučaju udara groma

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2023. u 12:10
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Oživljavanje mora biti kontinuirano i produljeno.

Dr. Marina Vrbančić, liječnica u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije, ističe za tportal da je ključno prevesti svaku osobu koja je pretrpjela udar groma u bolnicu uz stalno praćenje njezinih vitalnih funkcija. Prvi korak u ovakvim situacijama je odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć na broj 194 ili 112.

‘Osnovno načelo je ne dopustiti da se broj žrtava poveća. Ako je oluja u tijeku i ako se osoba nalazi na mjestu s visokim rizikom od udara groma, važno je da osoba procijeni, uzimajući u obzir vlastitu sigurnost, je li moguće premjestiti žrtvu na sigurnije mjesto’, upozorava liječnica. Također potvrđuje da se žrtvi udara groma može pristupiti i dodirnuti bez opasnosti.

Važno je procijeniti svijest, disanje i druge znakove cirkulacije te, ako je potrebno, odmah započeti s postupcima oživljavanja, uz uzimanje u obzir moguće ozljede kralježnice.

‘Oživljavanje mora biti kontinuirano i produljeno jer paraliza mišića za disanje može trajati dulje vrijeme. U slučaju više ozlijeđenih osoba, prioritet u pružanju pomoći uvijek trebaju imati oni koji zahtijevaju reanimaciju’, ističe dr. Vrbančić. Osim toga, osoba koja diše i ima puls trebala bi biti postavljena u bočni položaj. Također, moguće su i dodatne ozljede poput prijeloma, rana i opeklina, koje treba odgovarajuće zbrinuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close