Buđenje slavonskog gospodarstva: Lani otvoreno 1467 novih poduzeća

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2020. u 15:13
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Najveće povećanje u odnosu prema godini prije ima Trgovački sud u Bjelovaru, a slijedi ga TS Osijek.

U Hrvatskoj je, prema podacima koje je objavio portal gradonačelnik.hr, u prošloj godini otvoreno 15.445 novih trgovačkih društava, 1178 više nego u 2018. godini. Zatvoreno je, pak, ili iz sudskih registara izbrisano 10.814 poduzeća, 623 više nego prethodne godine. Pokazuju to podaci iz sudskog registra Ministarstva pravosuđa, koji potvrđuju nastavak pozitivnih trendova i rast poduzetništva u Hrvatskoj, u kojoj je tako, računajući i 2017. godinu, otvoreno više od 43 tisuće novih tvrtki, a zatvoreno ih je nešto više od 33 tisuće, piše Glas Slavonije.

Podaci o broju otvorenih poduzeća sumirani su u registrima trgovačkih sudova, a brojke su takve da pet od ukupno devet trgovačkih sudova, koliko ih je u Hrvatskoj (uz napomenu da je onaj u Dubrovniku počeo djelovati u rujnu prošle godine), bilježi pozitivne trendove, odnosno rast broja otvorenih poduzeća.

Najveće povećanje u odnosu prema godini prije ima Trgovački sud u Bjelovaru, a slijedi ga TS Osijek.

Velik teritorij

Istina, osječki trgovački sud pokriva područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a u svojoj nadležnosti ima i Stalnu službu u Slavonskom Brodu, za područje Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, pa zbog tako velike teritorijalnosti ne bi trebalo iznenađivati tako veliko povećanje. Ipak, ne treba umanjivati vrijednost brojke 1467, koliko je lani osnovanih tvrtki, jer to je gotovo trećinu (30,6 %) više nego godinu prije. No i dvije prethodne godine osnovano je po više od tisuću tvrtki. O tom svojevrsnom buđenju lokalnog slavonskog gospodarstva, uostalom, već smo izvještavali, primjerice, ukupni prihod osječko-baranjskog gospodarstva za prošlu godinu ostvaren je u iznosu od 28,5 milijardi kuna, što je povećanje od 2,2 milijarde za samo godinu dana.

Pri tome se ne smije zanemariti ni poticajna uloga lokalne samouprave. U protekle dvije godine Osječko-baranjska županija udvostručila je potpore poduzetništvu, s 4,2 na 8,6 milijuna kuna. Osim toga, Županija sudjeluje u subvencioniranju kamata za kredite poduzetnika i obrtnika, proaktivno sudjeluje u svemu što će, kako kaže župan Ivan Anušić, podići konkurentnost tvrtki, ali i stvoriti nove tvrtke i obrte, nove vrijednosti, zanimanja i radna mjesta.

I u Osijeku, u kojemu je prošle godine osnovano 427 tvrtki, slični trendovi. Potpore poduzetništvu iz proračuna Grada Osijeka povećale su se na gotovo sedam milijuna kuna, a gradonačelnik Ivan Vrkić ističe kako je u Osijeku novozaposlenih 2,5 tisuća. Za izdvojiti je model u kojemu Grad Osijek iz svoga proračuna subvencionira trošak bruto 2 plaće za svakog novozaposlenog. Uvjeti ipak lokalpatriotski – tvrtka mora imati sjedište u Osijeku, a (novo)zaposleni prebivalište…

Ipak, apsolutno je najveći boom poduzetništva u Bjelovaru. Na tamošnjem trgovačkom sudu prošle su godine registrirana 654 nova trgovačka društva, što je 71,65 posto više nego godinu prije, a čak 93,49 posto više nego 2017. godine, kad je Dario Hrebak preuzeo upravljanje gradom i pokrenuo niz mjera kojima potiče poduzetnišvo u tom gradu. Jedna od prvih mjera bila je uvođenje tax free modela, prema kojem su nove tvrtke koje zaposle više od deset ljudi oslobodili komunalnih doprinosa i naknada, a uz maksimalno fleksibilan pristup i proaktivnost u odnosu prema investitorima, posebno onima iz IT industrije, samo u prošloj godini u dva su navrata prepolovili prirez (sa 12 % na 6 %) i tako građane i poduzetnike oslobodili oko pet milijuna kuna davanja godišnje.

Zadar sve bolji

– Želimo pokazati da se može uspjeti ako se misli na opće, a ne na pojedinačno dobro. Prave pokazatelje tog rada koji ja očekujem tek ćemo vidjeti, za nekoliko godina. Bitno je što smo pokazali da se taj potrošeni model upravljanja javnim resursima može mijenjati i što smo pokazali da je njegov redizajn itekako moguć – istaknuo je Hrebak za portal gradonačelnik.hr.

Nakon Bjelovara i Osijeka najveći rast bilježi i Zadar. Gradonačelnik Branko Dukić ističe kako je ovo četvrta godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji kontinuirano i znatno rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close