Deset zlatnih savjeta uz koje će vam svaki posao biti lakši

Autor: PD , PD i VL native tim , 22. lipanj 2018. u 10:13
FOTO: Thinkastock

Ideju odobrava tržište.

Mali koraci za male poduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korištenje društvenih mreža olakšat će vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućit će vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Poduzimajte male korake

Prema Forbesu najuspješniji poduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno riskirati i nazvat će ih konzervativnima, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosječnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na poduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept ''cjeloživotnog učenja'' bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

Ideju odobrava tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga poduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji poduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržište. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, no ako ne donosi profit svako ulaganje u njenu realizaciju bit će uzaludno.

Ne budite ''dvolični''

Ako je vaš poduzetnički pothvat društveno odgovoran i zahtjeva predstavljanje kroz medije preporučeno je držati konstantu, te komunicirati vrijednosti koje zbilja živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovjećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osjećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tako samo od tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Griješite brzo i jeftino

Sukladno životnom ciklusu svakog poduzeća nećete zauvijek održati 'stanje nepromijenjenih stvari', pa povrh svih uspona doživjet ćete i padove. Kako smo već rekli stručnjaci iz poslovnog svijeta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako griješite, griješit ćete brzo i jeftino. Treba vam biti jasno da nisu svi poput Billa Gatesa. Može se dogoditi da izgubite, a što onda? Uspjeh u ovom poslu podrazumijeva rješavanje problema i vještinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vrijedi

Ključan dio vašeg poslovanja bit će pravnik. Pronađite pravnika kojem vjerujete, a tako ćete dobiti i podoban savjet o tome preporučuje li vam se otvoriti d.o.o. ili obrt. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rješenje za poduzetnički pothvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvijek ostati mali poduzetnik neke stvari moraju biti striktno povjerljive. Osim toga dobar knjigovođa će osim papirologije znati udijeliti i konkretan savjet.

Koristite društvene mreže

Marketing je nerijetko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svijetu malih poduzetnika morate znati kako se dodvoriti krajnjem korisniku, ali i potencijalnim dionicima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite što radite i počnite izgrađivati svoju zajednicu.

Posegnite za jeftinom opremom

Svi poduzetnici koji svoje izdane račune naplaćuju u gotovin dužni su izdati račun preko elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole potrebno je nabaviti odogovarajuću opremu. Pretpostavljamo da barem prijenosno računalo već imate, a Tele2 nudi paket za fiskalizaciju za 79 kuna bez PDV-a mjesečno uz kojeg ćete dobiti i mobilni uređaj te bluetooth printer kako za dodatnu papirologiju ne bi morali do obližnje kopiraone. Naravno, tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju kako biste uspješno slijedili sve propise.

Uz to, dobivate pristup internetu s 250 MB mjesečno prometa po punoj brzini te neograničeni pristup internetu po brzini prijenosa podataka od 128 kbps, nakon što potrošite paket, što je dovoljno za neometani rad fiskalne blagajne tijekom cijelog mjeseca.

Sve ono što mali poduzetnik može poželjeti, a možda i puno više.

Birokracija će vas najviše boljeti

Šećer na kraju? Nikako, birokracija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi vam zagorčati život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu kako bi si olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je imati dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će vam znati reći da prvu godinu možete i bez PDV-a.

New Report

Close