Židovskoj općini darovana bivša zgrada HRT-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2014. u 16:26
Photo: Patrik Macek/Pixsell

Vlada je danas donijela odluku o darovanju bivše zgrade Hrvatske radiotelevizije u Dežmanovoj ulici Židovskoj općini Zagreb.

Vlada je danas donijela odluku o darovanju bivše zgrade Hrvatske radiotelevizije u Dežmanovoj ulici Židovskoj općini Zagreb.

Obrazlažući odluku, ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako je židovskoj humanitarnoj zakladi 1947. oduzeta sva imovina, a kasnije nije mogla biti vraćena jer ne postoji pravni sljednik te zaklade.

Problem se, kaže Miljenić, pokušava riješiti više godina, zbog egzistencijalnih problema koje ima Židovska općina u Zagrebu, pri čemu je ideja bila naći odgovarajuću nekretninu koja bi se darovala.

Kaže da se radio na tome da to bude zgrada u Amruševoj ulici u Zagrebu u kojoj je bila zaklada, ali ta je zgrada sada uknjižena na Hrvatski poljoprivredni zadružni savez.

U međuvremenu, kaže Miljenić, nađena je druga odgovarajuća nekretnina u Dežmanovoj 6, koja je preuzeta od Hrvatske radiotelevizije po osnovi neplaćanja određenih poreznih obveza.

U zamjenu za darovnu nekretninu, Židovska općina će se odreći svih potraživanja prema Republici Hrvatskoj, kaže Miljenić.

Naglašava da je riječ o "izuzetno bitnoj stvari" jer nije riječ o naknadi nego nego darovanju koje ima velik simbolički značaj.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je darovanje politička odluka.

"To je odgovornost koju preuzimamo, ali ne za ono što su radili bivši fašistički režimi. Ovo je dug časti prema jednoj istrijebljenoj zajednici čiji pravni sljednici više ne postoje, ali postoji i dalje židovska zajednica u Zagrebu i Židovska općina",kaže Milanović.

Dodaje kako je današnja odluka Vlade gesta, ali nikada i nikako preuzimanje odgovornosti za ono što su, kako je rekao "radili oni s kojima nemamo i ne želimo imati veze, jer nema ih u hrvatskom Ustavu."

Naglasio je kako nije riječ o naknadi niti presedanu, već "dugu časti i kulturi srca."

Komentirajte prvi

New Report

Close