Zaustavljen rast cijena: Prodaja stanova čak i prepolovljena, uskoro novi natječaj za subvencije

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2020. u 09:40
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Manje je turista pa je manje i kupaca.

Hrvatska je do koronakrize bila među nekoliko europskih država u kojima su se cijene nekretnina godišnje povećavale desetak posto – najveći je rast bio u Zagrebu i uz more, a kontinentalni su dijelovi zemlje bili preplavljeni neprodanim jeftinim kućama i imanjima. S koronom je rast cijena zaustavljen, a Zagreb je uzdrmao i potres koji je s tržišta izbacio desetke tisuća stanova i kuća u središtu grada i naseljima u blizini epicentra potresa. Stručnjaci koji prate tržište nekretnina kažu da je na pojedinim lokacijama došlo i do laganog pada cijena, ali jedno je sigurno – prodaja stanova znatno je pala. Prema podacima lokalnih vlasti, naplata poreza na promet nekretninama smanjena je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani 25 posto. Budući da su prva tri mjeseca gotovo bila izuzeta od karantene, glavnina pada dogodila se u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov tvrdi čak da je prodaja nekretnina prepolovljena, piše Večernji list.

– Manje je turista pa je manje i kupaca – kaže Biliškov. Udio stranaca među kupcima pao je na svega pet posto. Kad je riječ o domaćim kupcima, glavni ton zbivanjima opet je dala država, od koje je u proljetnom natječaju više od 3600 građana zatražilo subvencije za kupnju stana ili gradnju kuće. Podaci za te nekretnine još nisu obrađeni, no u bankama kažu da je većina novih stambenih kredita išla upravo prema toj skupini kupaca, koji su svoje nekretnine pronašli uoči koronakrize. Na jesen bi trebao biti raspisan novi natječaj, a Plenkovićeva Vlada u svom je programu navela da će u sljedeće četiri godine subvencionirati 20 tisuća novih kredita. To bi bilo oko pet tisuća novih subvencija godišnje. Zagrebački agent Peđa Kovačević kaže da potencijalni kupci i tražitelji subvencija sada obilaze stanove, skupljaju papire i čekaju detaljnije informacije. Podstanarstvo – 9 eura/m?

– Interes za nekretnine jako je velik bez obzira na situaciju, posebno za stanovima u novijim kvartovima – tvrdi Kovačević.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close