Zašto se Split distancira od svoje buduće imovine?

Autor: Suzana Varošanec , 18. listopad 2022. u 22:00
Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Prvi je razlog distanciranje Grada Splita koji je s jedne strane u sporu s bankama.

Splitski TS zakazao je očito prijelomnu skupštinu vjerovnika tvrtke Sportski grad – TPN u stečaju. Riječ je o dužniku s oko 400 milijuna kuna obveza, koji upravlja Spaladium arenom tijekom osam godina stečaja. Slijedi li prekretnica i kraj poslovanja – iznajmljivanja dvorane čime se pokrivaju troškovi poslovanja i plaće za šest radnika znat će se 28. listopada. No, iako nije poznat stav banaka, razlučnih vjerovnika – Erstea i UniCredita, niz činjenica sugerira da gašenju nema alternative.

Prvi je razlog distanciranje Grada Splita koji je s jedne strane u sporu s bankama. Nakon arbitraže i pobijanja na VTS-u, banke su lani pokrenule postupak protiv Grada tražeći da po jamstvu plati oko 600 mil. kuna. Postupak će potrajati, a i kad se donese pravomoćna odluka, vjerojatno će druga strana ići na reviziju. No, Split, kao da ga se imovina ne tiče, vjerovnik je stečajne mase i nepravomoćni stečajni vjerovnik, ali ima aktivnu ulogu kroz blokadu računa dužnika za 21 mil. kn neplaćene komunalne naknade. Provedba splitske ovrhe odgođena je do 29. prosinca, ali vlast ne najavljuje namjeru popuštanja što bi odgodilo ovrhu za pola godine.

Također, poslovanje stečajnog dužnika pod blokadom i u minusu nije dozvoljeno. Kako stečajna upraviteljica Natalija Mladineo pojašnjava, u slučaju prestanka djelatnosti sljedeći korak bila bi prodaja imovine, ali uz limite. Krucijalno za Split i eventualnog kupca je to što prema ugovoru o JPP-u korištenje dvorane mora biti u javnom interesu, dakle i sljedećih 15 godina do isteka prava građenja i prelaska dvorane u vlasništvo Splita. Zbog održavanja javne funkcije i sprječavanja devastacije objekta, Split je kod otvaranja stečaja inzistirao da se u stečaju nastavi raditi, a sad je pitanje što se s tim u vezi promijenilo, osim gradske vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close