Zagrebačko tržište nekretnina neće se oporaviti bez sanacije grada, postavlja se jedno glavno pitanje

Autor: Marija Crnjak , 16. veljača 2021. u 12:31
Mnogo je stanova i oštećeno u potresu; Dubravko Ranilović/EMICA ELVEĐI/PIXSELL, TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Trguje se malo, idu samo novi stanovi kojima cijene rastu. Najam ne može nadoknaditi gubitke zbog pada potražnje.

Pad turističkog prometa zbog pandemije i potres mračna je kombinacija koja je promet na tržištu kupoprodaje stambenih nekretnina u Zagrebu srušila za čak 43 posto. Iako je istodobno porasla ponuda stanova za dugoročni najam, za oko 20 posto u prosincu u odnosu na siječanj 2020. godine, pokazuju podaci oglasnika.

Čak i ako se ti stanovi popune, to ne može nadoknaditi gubitke nastale padom potražnje za kratkoročnim najmom, a tržište se neće oporaviti sve dok se ne poduzme ozbiljna aktivnost obnove Zagreba, upozoravaju sugovornici Poslovnog dnevnika iz nekretninskog biznisa.

“Jasno se vidi porast ponude stanova za dugoročni najam, ali to ne prati i potražnja, koja se gotovo isključivo odnosi na nove stanove, jer je najmoprimcima nakon potresa sigurnost prvi kriterij u odlučivanju. Tako da možemo zaključiti da najam generalno pati, i zbog ovakve potražnje dugoročni najam nikako ne može nadoknaditi gubitke, pogotovo u Donjem gradu.

Trguje se malo, idu samo novi stanovi kojima cijene zato rastu, i naše analize pokazale su da se u Zagrebu promet gotovo prepolovio”, ističe Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja agencija za nekretnine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U manjem dijelu objekata

Prema podacima Njuškala, u siječnju 2020. godine, prije pandemije i potresa, u Zagrebu je bilo 10.819 aktivnih oglasa za dugoročni najam stanova, u ožujku je ta brojka bila i nešto ispod 10 tisuća. U prosincu 2020. godine u oglasniku je pak bilo 13.449 stanova za najam, a u siječnju ove godine dvjestotinjak stanova manje.

Da će dio stanova iz turističkog prijeći u dugoročni najam predviđalo se još tijekom prošlog ljeta. Krajem siječnja u eVisitor je u Zagrebu bilo upisano 3626 apartmana, što je osam posto manje nego godinu dana ranije.

3626

apartmana u Zagrebu bilo upisano u eVisitor u siječnju, 8% manje nego lani

No, promet se odvija u manjem dijelu objekata pa se smatra da je pad u apartmanskom biznisu u gradu značajno veći od ovog koji se može iščitati iz središnjeg informacijskog sustava. Osim slabije potražnje zbog epidemije, mnogo je stanova i oštećeno u potresu, najviše u centru grada koji je ujedno bio turistički najaktivniji.

Izmijenjen profil gostiju

Tvrtka Irundo, koja je prije pandemije bila u zamahu poslovanja sa svojim servisiranim apartmanima, zbog svih ovih okolnosti imala je 95-postotni pad prometa u Zagrebu. S portfelja od osamdesetak jedinica u Zagrebu sada su spali na njih 12, otkriva nam suosnivač tvrtke Igor Kordić.

Nakon potresa mnogo je stanova oštećeno i čeka sanaciju, zbog čega su raskinuli ugovore s vlasnicima, neki su se vlasnici odlučili na dugoročan najam, a s nekima je suradnja stala jer naprosto nema potražnje.

Bolja im je situacija u Rovinju koji je imao pristojan promet prošloga ljeta, za razliku od Dubrovnika, no prognoze za ovu sezonu su obećavajuće, i uz mnogo truda tvrtka je preživjela. Zagreb im je međutim, “na čekanju”.

“Imamo promet u tim stanovima, ali profil gostiju značajno je izmijenjen, to su uglavnom poslovnjaci koji ostaju dulje, po mjesec, dva. U Zagrebu nas čeka clean start, nešto smo izmijenili uvjete suradnje s vlasnicima stanova, smanjili vlastiti rizik, i očekujemo rast”, ističe Igor Kordić.

Ranilović upozorava da se promet nekretninama neće vratiti na staro prije ozbiljne sanacije grada, čije su nekretnine dugo zanemarivane.

“Glavno pitanje kupcima i najmoprimcima je postala sigurnost, i to će ostati prioritet i kad nas popusti ova psihoza zbog potresa, i neće biti ozbiljnog prometa prije ozbiljne akcije. To trebaju znati i vlasnici nekretnina i oni koji su zaduženi za sanaciju”, zaključuje Ranilović.

Komentirajte prvi

New Report

Close