Zabrana Airbnb-a mogla bi drastično smanjiti cijene najma

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2023. u 09:45
Foto: Pixabay

Airbnb je dugo poricao odgovornost za stambenu krizu u zemlji, ali najnoviji dokazi da je New York City donio ispravan potez stižu s druge strane zemlje.

Nakon niza očajničkih pokušaja Airbnba da spriječi New York City u provođenju širokih ograničenja na kratkoročne najamne jedinice, grad je donio zakon koji je upravo to učinio. U roku od nekoliko tjedana tisuće Airbnb oglasa u gradu koji je nekada bio jedno od najvećih tržišta platforme, nestalo je. Od oko 3.000 preostalih Airbnb oglasa u New Yorku, s nekadašnjih 22.000 u kolovozu, većina je za boravke od 30 dana ili duže, minimalan broj noći koji su potrebni prema gradskim propisima.

Unatoč pravnim izazovima i histeriji vlasnika stanova grad je gotovo potpuno pobijedio kratkoročne najamne jedinice. Razmišljanje iza ovog poteza bilo je prilično jednostavno: New York City, gdje prosječni stan košta 3.016 dolara mjesečno, epicentar je sveobuhvatne krize pristupačnog stambenog prostora u zemlji.

Pretvaranjem Airbnbova u dugoročni smještaj ljudi će imati više mjesta za život, a vlasnici stanova će se suočiti s više konkurencije. Teoretski gledano, ovo bi trebalo učiniti stambeni prostor u gradu pristupačnijim, piše Business Insider.

Airbnb je dugo poricao odgovornost za stambenu krizu u zemlji, ali najnoviji dokazi da je New York City donio ispravan potez stižu s druge strane zemlje.

Irvine, Kalifornija, slikoviti grad sa 300.000 stanovnika u okrugu Orange County, zabranio je kratkoročne najamne jedinice još 2018. godine jer su se stanovnici sve više žalili zbog porasta broja odmorišta u nekada mirnim četvrtima.

Na temelju nove studije taj potez je imao primjetan utjecaj. Prema studiji, nakon što je zabrana u Irvineu stupila na snagu, dugoročni najam u gradu smanjen je za 3%, što iznosi prosječno 114 dolara manje mjesečno.

Irvine je samo jedan slučaj, ali također predstavlja stvarnu potvrdu godina istraživanja koje je utvrdilo da Airbnb i njegove mnoge kopije povećavaju najam i cijene nekretnina.

To može biti dobro za vlasnike nekretnina, ali ako vas zabrinjava pristupačan smještaj, tada vrijedi izvući pouku iz Irvinea – zabrana kratkoročnih najamnih jedinica može, zapravo, sniziti cijene najma, prenosi N1.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close