Vlasništvo nakon 11 godina: Dvorac Eugena Savojskog u Bilju “cilja” na imućnije turiste

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2018. u 11:47
Foto: Wikipedia

Dvorac je, naime, zamišljen kao prijamni centar za turiste…

Nakon 11 godina Općina Bilje i Osječko-baranjska županija dobili su u vlasništvo dvorac Eugena Savojskog u Bilju, koji će, kako je općinski načelnik Željko Cickaj rekao Glasu Slavonije, postati reprezentativni objekt kojim priželjkuju privući drukčiju turističku klijentelu. Višemilijunski je to projekt za koji imaju realne planove, a budući da je Kopački rit dio općine Bilje, prijenos vlasništva nad dvorcem prvi je korak (ugovor je potpisan krajem prosinca, nap.a.) prema privlačenju imućnijih turista lovaca. Međutim, to neće biti jedina svrha i sadržaj biljskog dvorca.

– Uistinu sam sretan i zadovoljan što se agonija oko dvorca okončala onako kako smo planirali – dobiti ga bez naknade na upravljanje, a vrijednost mu je procijenjena na 1,8 milijuna kuna. Želim zahvaliti svima koji su pridonijeli tome da se inicijativa koju smo pokrenuli ostvari na brz način, od srpnja prošle godine. Zahvaljujem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, državnom tajniku Željku Kraljičku, županu Ivanu Anušiću, Vladi RH, Hrvatskim šumama te Vladi Jumiću, voditelju ovdašnje Šumarije, koji je pravi partner Općini Bilje. Razgovarao sam sa županom Ivanom Anušićem o omjeru vlasništva i prijedlog je da se ono podijeli prema načelu 50:50 posto – jednako Općini i Županiji. Darovnica obuhvaća dvorac i dio parka, a pitanje ostatka parka također ćemo nastojati riješiti s Hrvatskim šumama. Prema darovnici, dobili smo samo dio parka neposredno uz dvorac. Inače, sada ćemo napokon biti u prigodi kroz Urbanu aglomeraciju Osijek riješiti pitanje natječaja za projektnu dokumentaciju za obnovu dvorca. Smatram da nitko ne smije dopustiti da propada takav spomenik kulturne baštine. Mi imamo dva dvorca na svom području, tu je, naime, i Titov dvorac u Tikvešu koji je u nadležnosti JU-a PP Kopački rit. Ni jedan nije priveden namjeni, a jako su veliki potencijal za općinu koja se opredijela za turizam – kaže Cickaj.

Dodaje kako mu je drago što je Županija osnovala Odjel za kontinentalni turizam, pa će u suradnji s njim učiniti sve da dvorac Savojski doista postane biser. Dvorac će biti u najvećem dijelu posvećen turizmu. Dio će biti okrenut ugostiteljstvu i moguće, u jednom dijelu, hotelskom smještaju. Sve je to u funkciji pokrivanja troškova održavanja. Svakako bi, promišlja Cickaj, u njemu mogli biti različiti sadržaji: od Turističke zajednice Županije do TZ-a Bilje, Županijskog lovačkog saveza…

Dvorac je, naime, zamišljen kao prijamni centar za turiste koji bi u muldimedijalnoj dvorani mogli, u slučaju lošeg vremena ili nedolaska u odgovarajuće vrijeme u Kopački rit, virtualno doživjeti što je, recimo, rika jelena, dočarati im prirodu, zvukove… Ovaj bi koncept trebao dograditi već odlično ustrojenu uobičajenu turističku gastro, eno, eko i drugu ponudu ne samo Bilja nego i Osijeka i Županije. Sve će se, napominje Cickaj, koordinirati sa strukom. Kaže kako je bilo promišljanja da se u dvorcu nađe mjesta i za općinsku upravu koja je trenutačno podstanar.

Komentirajte prvi

New Report

Close