U stupanj održivosti zgrade uvrstiti i njen životni vijek

Autor: Suzana Varošanec , 06. travanj 2022. u 22:01
Foto: Pixabay

Procjena cjeloživotnog ciklusa, njegova troška i kvalitete unutarnjeg zraka ključni su pokazatelji održivosti nužni za implementaciju s nacionalnim praksama.

Ukupno 10-ak gradova učlanjenih u Hrvatski savjet za zelenu gradnju, među inima Grad Zagreb, Velika Gorica i Karlovac, prve su jedinice lokalne i područne samouprave s kojima kreću razgovori na temu potrebne transformacije javne nabave u zelenu s ciljem izgradnje održivih zgrada, no razgovori se očekuju i s ostalima. Nove poteze i korake na promociji zelene gradnje, neposredno nakon predstavljanja Vodiča o zelenoj nabavi, najavljuje izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Dean Smolar.

Mora postati obveza

Uz primjere najboljih praksi zelene javne nabave u izgradnji održivih zgrada u EU poput Finske i Irske, prilikom predstavljanja ‘zazvonio’ je podatak da četvrt milijuna europskih javnih tijela godišnje troši oko 14% zajedničkog BDP-a na nabavu usluga, radova i zaliha.

Velik je to potencijal tako da kroz primicanje cilju Vodiča javna nabava što više zazeleni, no očito potrebno je da se svi zainteresirani dionici upoznaju s primjerima uključivanja pokazatelja stupnja održivosti iz okvira Level(s) u procese javne nabave. Vodič je nastao u sklopu Life Level(s) projekta i kao jedan od ključnih projekata na EU razini u implementaciji Zelenog plana EU, projekt LIFE Level(s) nastoji integrirati komponente okvira Level(s) s vodećim europskim certifikatima zelene gradnje i nacionalnim procesima javne nabave.

“Okvir Level(s) je Europska komisija donijela kao set kriterija održivosti izgrađenog okoliša, a indikatori poput LCA (Life cycle assessement – procjena cjeloživotnog ciklusa), LCC (Life cycle costing – trošak cjeloživotnog ciklusa) i IAQ (Indoor air quality – kvaliteta unutarnjeg zraka), ključni su pokazatelji održivosti nužni za implementaciju s nacionalnim praksama”, navodi Smolar. Dodaje da je Hrvatskoj potrebno da se zelena javna nabava uskladi s Level(s) okvirom te postane obvezan instrument javne nabave kako bi se postigli ciljevi održivosti i dekarbonizacije izgrađenog okoliša.

Barijere i izazovi

Kako bi postigli da važnost Level(s)a i zelene javne nabave bude prepoznata, po njemu je nužno educirati sve relevantne dionike pa će Savjet za zelenu gradnju provesti niz radionica prilagođenih svim akterima: s tijelima javne vlasti, izvođačima, proizvođačima građevnih proizvoda te projektantima i tvrtkama. Naime, nedostatak materijala, podataka i metoda izračuna se pokazao kao jedna od prepreka implementaciji okvira Level(s). U suradnji s privatnim tvrtkama, svojim članicama, dobili su uvid u dosad etablirane prakse primjene LCA/LCC/IAQ pokazatelja iz njihova rada te u nužnost korištenja izjava o utjecaju na okoliš (EPD – Environmental Product Declaration). Također, utvrdili su ključne barijere i izazove koji onemogućavaju iskorake hrvatskog tržišta prema cjelovitom usvajanju EU standarda održivosti kroz razvoj integriranog alata za procjenu održivosti. Može se reći da se implementacijom tri ključna indikatora – procjena cjeloživotnog ciklusa zgrada, izračun troškova životnog ciklusa zgrada i kvaliteta zraka, u proces javne nabave postiže transformacija prema zelenom, no trebat će i poticaji od države i nacionalnog zakonodavstva. Prema Smolaru nacionalno zakonodavstvo treba biti glavna okosnica pri implementaciji i usklađivanju Level(s) okvira. “Kroz projekt se potiču zemlje EU da u svojim nacionalnim zakonodavstvima usvoje kriterije procjene održivosti zgrada koji uzimaju u obzir cjelokupni životni vijek zgrade od proizvodnje materijala, izgradnje, operativnog života zgrade, dekonstrukcije i rušenja. Postojeći zakonodavni okvir u Hrvatskoj zahtijeva poboljšanja, odnosno usvajanje i primjenu navedenih indikatora u zelenu javnu nabavu”, ocjenjuje naš sugovornik dodajući kako im je cilj da sva tri spomenuta indikatora približe tijelima javne vlasti, gradovima, županijama u Hrvatskoj, ali i poduzetnicima, sve s ciljem kako bi se integracijom u procese njihovih nabava provodili procesi zelene nabave, što znači korištenje održivih materijala, uz kvalitetniju gradnju, bolju kakvoću unutarnjeg zraka, višu energetsku učinkovitost, ekonomsku isplativost i ekološku održivost.

Komentirajte prvi

New Report

Close