U stanogradnju u Zagrebu uskoro dolazi veliki strani investitor

Autor: Marija Crnjak , 29. rujan 2023. u 07:00
Vedrana Likan iz Colliersa: Goran Stanzl/PIXSELL

U svim budućim projektima bit će prioritet zelena gradnja.

Usporavanje tržišta nekretnina koje se očekuje u Europi zbog skupljeg kapitala i tereta inflacije poluga je koja će konačno na hrvatsko tržište dovesti strane developere i investitore, ne samo arapske i kineske fondove, nego i one iz srednje Europe. Hrvatsko tržište to treba, među ostalim i zbog potrebe za velikim projektima, ne samo u infrastrukturi već i stanogradnji, istaknuli su sudionici panela koji se u četvrtak održao u sklopu sajma Arhibau.

Vedrana Likan iz Colliersa to smatra neizbježnim procesom i najavljuje skorašnji dolazak velikog vanjskog ulagača u stanogradnju u Zagrebu. U svim budućim projektima bit će prioritet zelena gradnja uz maksimalno anticipiranje klimatskih promjena, kazao je Ivan Jovanović iz konzultantske tvrtke Atelier Ten iz Londona.

Josip Ergović iz Nexea najavio je i njihov inovativni projekt zelenog betona, po čemu su među prvima u Europi, a rezultat će biti da će beton iz zone velikog ekološkog otiska otići ne na nulu, nego u plus. Neven Mikec iz VMD-a predstavio je njihove projekte stanogradnje koja uvažava lifestyle i vrijednost za novac. U svojoj prezentaciji žestoko ie kritizirao politiku stanogradnje, pogotovo u Zagrebu, gdje se u vrlo kratkom roku, da se hoće, može realizirati čak 1,5 milijun kvadrata stanova na nekoliko lokacija u gradu.

To je, primjerice, prostor bivše klaonice Zagrepčanka sa 100 tisuća kvadrata zemljišta i jednim vlasnikom, Gradom Zagrebom. Drugi primjer je Gredelj sa čak 420 tisuća kvadrata te dva vlasnika HŽ-om i Grad Zagreb. Još dvije lokacije su ona uz Savu te bivši Badel. No, ističe Mikec, ako želimo dobre investitore, moramo imati jasna pravila igre, umjesto GUP-a koji stvara mjesto za korupciju i mobing. Bez toga će tržište i dalje divljati, kaže Mikec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovom prilikom bih izrazio skepticizam za novi projekt na trgu Fr. Revolucije.

Veterinu na hipodrom, ili na poljoprivredni.  a zagrebačka je sodosopa .

 

Ah da hipodrom, tamo isto neki kvadrati?

 

Btw. U Sau na onim njihovim otočićima je kvadrat bio ca 2000 dolara

Iznad Kauflanda pokraj Kraša ima kolko kvadrata?

 

Pokraj tehničke škole na Peščenici isto ima hektar ..  po milju eura je išao . I naravno ne zaboravimo zagrebački šanzelize.

vmd je sagradio 5 zgrada? U 10 godina

Sjećam se dok su kopali u Maksimiru koje sirotinjke skele..

 

Onda krenuo u Westgate i gardenmall pa reko di su ovi nestali?

New Report

Close