Milijunašima je pretijesno: Isušuju more da bi mogli graditi stanove

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2017. u 11:00
Stan s dvije spavaće sobe stoji oko šest milijuna eura/FOTOLIA

U kneževini stiješnjenoj na 200 hektara nema mnogo prostora za 2700 milijunaša koji dolaze do 2026. godine.

Čak i uz otimanje moru šest hektara zemljišta na kojem će se sagraditi luksuzno naselje, Monaco se suočava s nedostatkom građevinskog zemljišta kako bi zadovoljio potražnju milijunaša koji se u idućih 10 godina namjeravaju nastaniti u kneževini na Azurnoj obali.

Milijunaši već sada čine 35 posto stanovništva Monaca, a prema istraživanju nekretninske agencije Knight Frank, još 2700 doselit će se do 2026. godine, prenosi Guardian. Time bi od 38.000 stanovnika kneževine koja ne oporezuje dohodak njih 16.100 posjedovalo imovinu vredniju od milijun dolara. Da bi dobio boravište u Monacu, potencijalni stanovnik mora na bankovni račun položiti najmanje 500.000 eura.

Međutim, u državici stiješnjenoj na svega 200-njak hektara zemljišta nema mnogo prostora za novogradnje zbog čega cijene nekretnina lete u nebo. Kako pojašnjava Edward de Mallet Morgan, jedan od partnera u Knight Franku, bogataši za svoj novac u Monacu baš i ne mogu dobiti mnogo. Stan s dvije spavaće sobe stoji oko šest milijuna eura dok se parkirno mjesto plaća između 500.000 i 750.000 eura.

Tamošnje vlasti problem nedostatka stambenog prostora pokušavaju ublažiti izrazito skupim projektima. Tako je prije nekoliko mjeseci monegaški suveren, princ  Albert II. odobrio "projekt odobalnog urbanog produženja". Radi se o isušivanju šest hektara morskog dna u luci, nasuprot čuvenog Casina de Monte Carlo. Projekt teži dvije milijarde dolara, a posao je dobila francuska građevinska kompanija Bouygues. Na zemljištu će niknuti naselje Portier Cove sa 120 stanova i početnom cijenom od 100.000 eura po četvornom metru. Međutim, Edward de Mallet Morgan ocjenjuje kako je pitanje koliko će stanovi uistinu stajati.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

More se nasipa, a ne isušuje koliko je meni poznato!

New Report

Close