Hoće li tri i pol tisuće državnih stanova koji će na bubanj srušiti cijene na tržištu nekretnina?

Autor: Ana Blašković , 17. svibanj 2016. u 07:54
Ideja države je da zaštićeni najmoprimci postanu vlasnici stanova/PIXSELL

Tržište može progutati povećanu ponudu, više štete mogu nanijeti eventualne prodaje ispod žita.

Neslužbene najave da država odustaje od najma stanova u svom vlasništvu te da će 3500 stanova dati u prodaju kako bi se u proračun slilo 1,2 mlrd. kn ne bi trebale prouzročiti veće potrese na tržištu nekretnina. Sa 28.000 transakcija godišnje ono ima dovoljno kapaciteta progutati povećanu ponudu, a više mu štete mogu nanijeti eventualne prodaje ispod žita.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom stopirao je siječanjsku odluku Vlade o najmu državnih stanova te, kako piše Večernji list, odlučio da će umjesto toga na prodaju. Riječ je stanovima u kojima su povlašteni najmoprimci. Zamisao je da bi nekoliko banaka, s kojima su već vođeni razgovori, kreditirale te najmoprimce. Iako se zasad ne spominje cijena, navodno bi za kupnju u gotovini država odobrila 15% popusta. Posrijedi su stanovi za koje istekao je rok najma od pet godina, dok oni najmoprimci koji su unutar tog roka, u približno 800 stanova, mogu u tim nekretninama ostati živjeti.

 

Likan

Teško je prognozirati utjecaj prodaje, no sumnjam da bi se tržište moglo uzdrmati.

"Dok se ne vidi na kojim su lokacijama, teško je reći kakav će biti utjecaj na tržište, no ne vjerujem da bi se ono moglo ozbiljno uzdrmati", kaže Vedrana Likan iz Colliers Internationala. Dodaje da bi taj potez mogao biti dodatni poticaj tržištu i povezanim sektorima i obrtima, ali posredno, ako novopečeni vlasnici krenu uređivati stanove, a potom ih odluče dati u najam ili prodaju. "Bitno je da proces bude transparentan, tržište će puno više ozlijediti netransparentnost nego da se i dogodi poplava 3500 stanova", smatra Likan. Zasad ni Boro Vujović iz Opereta nekretnina ne očekuje veće tržišne pomake.

"Isprva neće doći do posebnog pritiska. Može se dogoditi da se stanovi jeftinije otkupe pa potom dio njih stavi ponovno na tržište uz višu cijenu, no pitanje je hoće li se išta od toga uopće realizirati", kaže Vujović. Ideju da zaštićeni najmoprimci postanu vlasnici stanova u kojima žive pozdravlja predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović. Ne vidi problem da tržište proguta dodatnih 3,5 tisuće stanova. "Realizirane cijene u prosjeku još padaju, u 2015. pale su 2% na godišnjoj razini, no tržište više nije kao nekad; danas se traže kvalitetne nekretnine, prema potrebi i lokaciji", kaže Ranilović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nema ništa od te prodaje. NA tome projektu radi jedan zaposleni u Duudiju, ovo su samo gluposti što pišete. Nisu u stanju promijeniti jednu formulu za otkup stana a kamoli nešto drugo.

New Report

Close