Stranci kupuju svaku treću nekretninu u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2023. u 10:11
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju, kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH. 

Vlada je najavila novu mjeru subvencioniranja najma, a iako se o tom prijedlogu Državnog ureda za mlade i demografiju još puno ne zna, mnogi strahuju da bi to moglo podići cijene stanova, kao i APN-ovi subvencionirani krediti. Grade se stambene zgrade i komercijalne nekretnine, ali potražnja još uvijek premašuje ponudu.

“Velik je problem nepriuštivost nekretnina budući da cijene rastu posljednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plaća. Prošle godine je bilo 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahtjeva”, rekla je za HRT Klara Matić, voditeljica Odjela transakcija Colliers Hrvatska.

Do vlastita doma najteže dolaze mlade obitelji i studenti, a oni vijest o subvencioniranju najma stanova dočekuju sumnjičavo.

Vladini subvencionirani APN-ovi krediti podignuli su cijene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je riječ o mjeri subvencioniranja najma čije detalje Vlada razmatra.

– Mislim da je to trebalo ići u objavu i temeljem tog programa će se omogućiti, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji studente i država će uskakati s određenim iznosom, najavio je Branko Bačić, ministar graditeljstva , prostornog uređenja i državne imovine.

Ministar najavljuje i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definirati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca. A da je na tržištu nekretnina dinamično, pokazuje istraživanje naše konzultantske tvrtke.

– Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicijskom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske euru i Šengenu nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju, kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a uz stanove i vile posebno su zainteresirani za urede i logističke prostore.

Komentirajte prvi

New Report

Close