Projekt vrijedan 51,6 milijuna kuna vraća u život dvorac iz 19. stoljeća i otvara nova radna mjesta

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. srpanj 2018. u 07:42
Dvorac Tikveš, Foto: H. DOMAZETOVIĆ, JUPP KOPAČKI RIT

Legendarna građevina u Kopačkom ritu uz pomoć EU postaje Prezentacijsko-edukacijski centar.

Baranjski dvorac Tikveš iz 19. stoljeća koji su izgradili članovi Teschenske loze obitelji Habsburg, smješten u parku prirode Kopački rit, ove će jeseni krenuti u obnovu i prenamjenu u Prezentacijsko – edukacijski centar Tikveš zahvaljujući novcu iz EU fondova. Riječ je o projektu vrijednom 51,6 milijuna kuna od čega 43,8 milijuna dolazi bespovratno iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok će ostatak biti osiguran iz nacionalnog proračuna. Cilj je, saznali smo iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova (MRRFEU), valorizirati prirodnu baštinu Parka prirode Kopački rit i povećati njegovu privlačnost, te omogućiti razvoj i revitalizaciju Tikveša.

“Kopački rit nezaobilazno je mjesto za one koji borave u istočnom dijelu zemlje”, ispričala je voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi park prirode Kopački rit Ružica Marušić, uz podatak da su prošle godine zabilježili gotovo 40 tisuća posjetitelja, a gotovo četvrtina iz inozemstva. “Na obnovu se dugo čekalo i predmet je velikog interesa lokalne zajednice te šire javnosti. Radi se o vrlo vrijednom projektu, s atraktivnim sadržajima koji uključuju korištenje najmodernijih tehnologija i razvoj novih edukativnih programa za učenike, ali i odrasle, predviđamo veliki interes i povećanu posjećenost. Sama priprema projekta, osmišljavanje i izrada dokumentacije trajala je oko 2 godine”, kazala nam je dodavši i da će realizacija projekta omogućiti zapošljavanje dodatnog kadra, prvenstveno recepcionera, vodiča i edukatora.

Nadalje, u razgovoru s MRRFEU koje je nadležno za provedbu Poziva Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine kojim se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj financiraju ulaganja u kulturnu baštinu, a na osnovu podataka o projektima iz grupe A) koja podrazumijeva projekte koji su dobili EU sredstva za pripremu dokumentacije, postoji ukupno 45 projekta ulaganja u kulturnu baštinu za koje se priprema dokumentacija. To znači da će uskoro biti spremni za postupak provedbe i ulaganja u samu revitalizaciju te održivo korištenje kulturne baštine, dok je za pripremu dokumentacije navedenih projekata osigurano ukupno 112 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Što se tiče projekata iz tzv. grupe B) iz istog Poziva, odnosno projekta čija se fizička implementacija financira putem EU fondova, financira se ukupno 19 razvojnih programa temeljnih na obnovi kulturne baštine, ukupne vrijednosti 857 milijuna kuna, od čega se 664 milijuna kuna osigurava iz EU fondova.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close