Projekt Crystalico vrijedan 511 milijuna eura vodi nepoznata tvrtka, planiraju i viseći tramvaj

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2019. u 09:15
Foto: Press

Predviđeno je da će radovi na velikom stambeno-poslovnom kompleksu Crystalico trajati oko pet godina.

Proteklih nekoliko godina ekspanzija gradnje prisutna je na području Tuzle. Grad se ravnomjerno razvija u svim dijelovima, a zahvaljujući izradi Prostornog plana jasno su definirane lokacije predviđene za gradnju, piše portal Klix.ba.

Prema Prostornom planu Tuzle za razdoblje od 2010. do 2030. godine počela je realizacija brojnih projekata, a neki su već završeni. Jedan od značajnijih je Regulacijski plan zone budućeg razvoja područje Irac-jug, u Tuzli poznatog kao Ljevaonica.

“Riječ je o zemljištu koje najvećim dijelom pripada jednom investitoru koji želi proizvodnju čelika izmjesti na drugu lokaciju. Na tom dijelu predviđena je izgradnja suvremene poslovno-stambene zone, što je jedan od najznačajnijih projekata i nadamo se da će se s realizacijom početi sljedeće godine”, kaže za Klix.ba Selma Imamović, direktorica Zavoda za urbanizam Tuzle.

Kakve su potrebe tržišta?

Na mjestu Ljevaonice trebao bi nastati kompleks Crystalico, proglašen najvećom poslijeratnom investicijom u Tuzli, koji će sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječja igrališta, kao i uređene prometnice s kružnim tokovima. Predviđeno je da radovi traju oko pet godina, a vrijednost investicije je milijardu KM (oko 511 mil. eura). Međutim, investitor tog projekta je nepoznata tvrtka Arba koja je osnovana krajem prošle godine u Tuzli i čiji je osnivački kapital 1000 KM, piše BiznisInfo.

Osnivači tvrtke su dvojica Nizozemaca, Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan. Direktor je Dževad Džafić, sin načelnika Kalesije. Prema mišljenju portala, investitor će projekt morati svesti na razumnu mjeru, odnosno uskladiti ga s vlastitim kapacitetima i potrebama tržišta.

Izmjena Regulacijskog plana obavljena je i u istočnom dijelu grada, na lokaciji u Tuzli poznatoj građanima kao Pecara jedan i Pecara dva.

Planiraju i viseći tramvaj

Prema riječima Selme Imamović, tu će se graditi dva stambeno-poslovna bloka, a prvi radovi očekuju se početkom sljedeće godine.

Uz brojne druge projekte u Tuzli pažnju izazviva i projekt visećeg tramvaja. Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je 31. listopada program kapitalnih investicija Grada Tuzle za razdoblje 2019-2023. godine.

Jedan od projekata u tom dokumentu je i izgradnja visećeg tramvaja iznad rijeke Jale.

Riječ o ideji staroj više od deset godina. Viseći tramvaj, vrijedan 150 mil. KM, u Tuzli je predstavljen prošle godine u sklopu kataloga projekata iz javno-privatnog partnerstva, kojeg je priredilo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona uz podršku USAID-a. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close