Pregrijavanje cijena nekretnina i na tržištu najma, ovo je pet najtraženijih zagrebačkih kvartova

Autor: Ana Blašković , 15. rujan 2021. u 08:00
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

U metropoli su najtraženiji stanovi površine 40 kvadratnih metara za koje je renta iznosi 351 euro. Najniža je cijena u Sesvetama i Gornjoj Dubravi

Ne bujaju samo cijene nekretnina u prodaji već se pregrijevanje prelijeva i na tržište najma, posebice u Zagrebu. U metropoli su najtraženiji stanovi površine 40 kvadratnih metara za koje je renta iznosi 351 euro, odnosno 10,6 eura po kvadratu, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo.

Od 11.770 oglašenih stanova za najam diljem zemlje, na Zagreb otpada 45 posto, 29 posto stanova je u Primorsko-goranskoj županiji (dvije trećine u Rijeci), dok je u Splitsko-dalmatinskoj 16 posto pri čemu je 86 posto u Splitu.

U Zagrebu su cijene uvjerljivo najviše, slijede Dubrovnik, Split te Rijeka, jedini veći grad u kojem cijena najma nije rasla. Gledano po veličini, najviše se nude stanovi veličine od 40 do 70 kvadratnih metara, a najviše se traže stanovi do 40 kvadratnih metara.

Prvi izbor kvarta je Trešnjevka, sjeverna i južna, potom Gornji i Donji grad, Maksimir i Trnje, uz prosječni trošak od 387 do 448 eura. Najviše je stanova u ponudi od 60 kvadrata koji se najskuplje plaća u četvrti Gornji Grad – Medveščak, za 646 eura mjesečno, 5,2 posto više nego prošle godine.

Gotovo ista cijena je stana te veličine u Donjem gradu gdje su u zadnjih godinu dana cijene pale 2,1 posto. Na Jarunu, Srednjacima i Knežiji, koji spadaju pod Trešnjevku – jug, stan te kvadrature iznajmljuje se za 569 eura mjesečno, 7% skuplje nego lani.

Oko 540 eura mjesečno renta je stana na Trnju, Trešnjevci-sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu-zapad gdje je, kao u Stenjevcu i Podsusedu-Vrapče, najveći skok cijena najma u godinu dana.

Najniža je cijena u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, 335, odnosno 397 eura. U Splitu se uglavnom traže stanovi od 40 m2po prosječno 369 eura, no većina ih je dostupna samo izvan sezone. U Zadru je najtraženija površina 50 kvadrata u prosjeku po 417 eura mjesečno.

Najniži trošak iznajmljivanja imaju stanovi u Osijeku gdje će se za 40 kvadrata izvojiti 233, dok je renta za (rijetko dostupni) stan te veličine u Dubrovniku 428 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close