Kupcima nekretnina ostaje milijarda kuna već od 2021?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2020. u 10:15
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prema podacima o naplati poreza na promet nekretninama, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu vrijednost prodanih nekretnina smanjila se za četvrtinu!

Promjena zakona kojom će se ukinuti porez na promet nekretninama mogla bi se već na jesen naći u saborskoj proceduri, a još je otvoreno kad bi mogla stupiti na snagu, piše u subotu Večernji list.

Kao što su iz HDZ-a i obećali u svom izbornom programu, Plenkovićeva Vlada najavila je da će tijekom svog mandata ukinuti porez na promet nekretninama od kojega su prošle godine lokalne jedinice prikupile između 1,1 i 1,2 milijarde kuna. Promet nekretninama oporezuje se s 3 posto, navodi dnevnik.

Porez na promet nekretninama prihod je gradova i općina u kojima se nekretnine nalaze, a prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb, lani je 111.000 različitih nekretnina u zemlji promijenilo vlasnika, prije svega zemljišta i građevina čija je vrijednost bila 40 milijardi kuna.

Promet nekretninama dostigao je u godini uoči korone 10 posto godišnjeg BDP-a! Najviše novca – 16,6 milijardi kuna – uloženo je u kupnju stanova i apartmana, zatim su kupci 8,4 milijarde kuna uložili u građevinska zemljišta, 7,5 milijardi kuna u obiteljske kuće te samo 1,8 milijardi kuna u poljoprivredno zemljišta. Prosječna cijena prodanog stana i apartmana kretala se oko 630.000 kuna.

Prema podacima o naplati poreza na promet nekretninama, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu vrijednost prodanih nekretnina smanjila se za četvrtinu!

U Vladi nije moguće dobiti stopostotnu informaciju hoće li se 3 posto poreza na promet nekretninama ukinuti odmah od početka 2021. ili kasnije.

Neslužbeno, Vlada bi mogla predložiti promjenu zakona već u jesenskom paketu, kada će se ići na smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 i s 36 na 30 posto, ali primjena dijela koji se odnosi na nekretnine ovisit će o tome kako će se razvijati situacija s koronom, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close