Nakon Arene, Južnoafrikanci kupili i City Center one u Zagrebu

Autor: Saša Paparella , 23. veljača 2018. u 10:19
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Preko svoje britanske tvrtke fond Hyprop preuzeo 90% udjela u tvrtki koja upravlja centrima, onaj u Splitu zasad neće. Posao vrijedi 154 mil. €.

Južnoafrički nekretninski fond Hyprop je preko  svoje tvrtke Hystead Limited, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, preuzeo 90 posto udjela u zagrebačkim trgovačkim centrima City Center one East i City Center one West. 

Transakcija je teška 154,4 milijuna eura, navodi se u priopćenju Hypropa objavljenom na burzi u Johannesburgu. Zasad se ne spominje interes za trećim iz tog lanca, trgovačkim centrom City Center one Split. 

Promet od 480 milijuna eura
Upravljanje ostaje na tvrtki CC Real d.o.o. gdje nam je potvrđeno kako ta tri trgovačka centra nastavljaju poslovati pod istim brendom. Lani ih je posjetio 21 milijun posjetitelja, uz ostvareni promet od više od 480 milijuna eura. Nakon okončanja transakcije Hystead će imati šest trgovačkih centara u pet zemalja, s bruto vrijednom imovinom većom od 740 milijuna eura.

Ostala četiri centra su Delta City Podgorica, Delta City u Beogradu, Skopje City Mall i The Mall u Sofiji.  Tako u kratkom razdoblju južnoafrički kapital drugi put ulazi u hrvatske trgovačke centre. Potkraj 2016. novi vlasnik zagrebačkog Arena Centra postao je nekretninski fond New Europe Property Investments (NEPI), a koji je u većinskom vlasništvu nekoliko južnoafričkih kompanija. Platili su za to 237,5 milijuna eura.  I lani je trgovanje trgovačkim centrima bilo živo – Supernova ih je preuzela nekoliko po Hrvatskoj. Otkuda odjednom toliki interes stranih fondova, a posebice Južnoafrikanaca, za ulaganje u našu zemlju?  "Zbog loše ekonomske situacije Hrvatska je  dugo bila izvan fokusa investitora.

Otkako su se prilike popravile postala im je zanimljivija jer se ovdje nude viši prinosi nego u Češkoj, Poljskoj ili Mađarskoj, a naša se zemlja percipira kao rizičnija za ulaganja. Investitori ovdje dolaze iz dva razloga. Prvi je konsolidacija portfelja, kad je vlasnik zbog troškova gradnje ostao u dugu pa pod pritiskom banaka mora prodavati nekretnine po diskontnim cijenama, a što je iskoristila Supernova da se proširi po cijeloj RH", rekao nam je Filip Vučagić, direktor za investicijsko savjetovanje u Colliersu.  

Agresivan nastup
"Drugi su primjer ciljane transakcije u regiji. Nestabilna politička situacija u JAR odrazila se i na biznis pa južnoafrički fondovi ulažu u inozemstvu, tako i u pojas između Poljske i Bugarske. Dosta agresivno nastupaju i spremni su platiti relativno visoku cijenu. Dobro je što ima takvih projekata, jer ti su investitori donijeli likvidnost u cijelu regiju", zaključuje Vučagić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close