Je li bolje živjeti u kući ili stanu, usporedite kroz ova 4 kriterija

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2015. u 08:19
FOTO: Thinkstock

Bez obzira na koju se od dvije mogućnosti odlučili svaka od njih ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Usporedite ih kroz našu infografiku.

Bez obzira na činjenicu da svakodnevne obaveze pojedinca i individualne preferencije diktiraju odabir kad je riječ o odlučivanju između kuće i stana, u suradnji s agencijom Opereta donosimo opise nekoliko osnovnih, univerzalnih parematara koje treba uzeti u obzir prilikom takve odluke.

ODRŽAVANJE

Stan: Život u stanu ne podrazumijeva veliku predanost kad je u pitanju održavanje vašeg stambenog prostora. Svoj stan vrlo lako, brzo i povoljno možete održavati čistim i urednim. Međutim, stanovanje u zgradi zahtijeva suradnju s ostalim stanarima i podrazumijeva obzir prema drugim stanovnicima zgrade u kojoj se stan nalazi.

Kuća: Održavanje kuće zahtijeva više vremenskog angažmana, posebice kad je riječ o uređenju vrta i okućnice iako je, mnogim stanovnicima kuća, ovakva obaveza ujedno i predah od svakodnevnog stresa i drugih obaveza.

KOMFOR

Stan: Ovisno o mogućnostima i individualnom odabiru ovisi i razina komfora u stanu. Međutim, s obzirom da se stambene zgrade uglavnom nalaze u blizini svih potrebnih sadržaja veliki komfor je imati na dohvat ruke teretanu, prodavaonicu, park, tržnicu i druge potrebne sadržaje.

Kuća: Kuća je svakako kraljica komfora. Osim što je možete prilagoditi vlastitim zahtijevima i željama, možete upotpunosti sačuvati privatnost i mir. Također, možete uživati na zraku u privatnosti svog vrta i okućnice, a velika prednost je i držanje kućnih ljubimaca koje vam je u slučaju života u kući neograničeno.

TROŠKOVI

Stan: Što se troškova stanovanja tiče, život u stanu, ne donosi velike troškove mjesečnih režija ni održavanja. Uz dobru organizaciju ubrzo možete kontrolirati svoju potrošnju i prilagoditi je svojim mogućnostima.

Kuća: Kuće su, nešto skuplja varijanta kad su režije i troškovi stanovanja u pitanju, međutim treba uzeti u obzir da je ulaganje u kuću dugoročno isplativije i trajnije riješenje. Također, u kući ste neovisni stanar kad je riječ o mjerama uštede te možete samostalno odlučivati o ulaganju u energetsku isplativost.

STIL ŽIVOTA

Stan: Stan je idealan odabir za sve one koji vode aktivan život ubrzanog tempa, neovisno jesu li samci ili obitelj. Stanari koji se odluče na život u stanu zasigurno provode puno vremena izvan svog doma, bilo da su primorani poslom bilo da uživaju u raznim događanjima i vanjskim aktovnostima. 

Kuća: Kuća je idealan odabir za ljude koji su ljubitelji boravka u unutarnjim prostorima, koji vole vrijeme provoditi „doma“, uz maksimalnu privatnost. Ne čudi, stoga, ni ona poznata „kod kuće“ fraza.

 

Ponuda

Stan: Velika je ponuda stanova na tržištu svih veličina, parametara i na raznim lokacijama. Primjere pogledajte OVDJE i OVDJE.

Kuća: Velika ponuda kvalitetnih i povoljnih kuća starije i novije gradnje. Primjere pogledajte OVDJE i OVDJE. 

 

Potražnja

Stan: Velika potražnja za funkcionalnim, ne prevelikim stanovima u blizini javnog prijevoza, po mogućnosti novogradnjama sa svim potrebnim sadržajima u blizini i na mirnijim „obiteljskim“ lokacijama.

Kuća: Smanjena potražnja za kućama zbog čega su i cijene trenutno vrlo povoljne.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

ako sdp dobije izbore i uvede porez na nekretnine od 2016. kako su obečali eu, onda će pitanje biti “Je li bolje živjeti ispod Savskog ili Jadranskog mosta”

Kakvo banaliziranje. Svesti ovakav odabir na četiri parametra s tim da su dva navedena parametra: stil života i komfor vrlo srodni.

Sav blažen, sretan, nižem bez broja:

Kućico draga, slobodo moja!
Palaćo divna drvenog svoda,
kolijevko meka lisnatog poda,
uvijek ću vjeran ostati tebi,
nizašto ja te mijenjao ne bi’!

U tebi živim bez brige, straha
i branit ću te do zadnjega daha!

– Ma kakav bio moj rodni prag,
on mi je ipak mio i drag.

Prost je i skroman, ali je moj,
tu samslobodan i gazda svoj.

Vrijedan sam, radim, bavim se lovom
i mirno živim pod svojim krovom.

New Report

Close