FOTO: ‘Ono što investitori posebno traže u Hrvatskoj je nekretnina poput Vile Castello’

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2019. u 09:14
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Svjetski standardi i zahtjevi za luksuznim nekretninama i investicijama u Hrvatskoj rastu iz godine u godinu.

U potrazi za još uvijek nedovoljno otkrivenim lokacijama, lijepom prirodom i doživljajem luksuza svjetska platežna moć okreće se prema Hrvatskoj. Jedna od vodećih agencija za kupoprodaju luksuznih nekretnina, Croatia Sotheby's International Realty u 2019. godini bilježi konstantan rast potražnje za luksuznim vilama na Jadranskoj obali.

-2019. godina je bila jako dobra u kontekstu porasta potražnje, ali i cijena nekretnina. Smatram da smo došli u period njihovog vrhunca. U mnogim primjerima smo vidjeli kako je postojala razlika između cijene koju traži prodavatelj i one koju je kupac spreman ponuditi. U narednom periodu cijene više ne bi trebale rasti, a ni značajno padati no realno je za očekivati i malu korekciju najekskluzivnijih nekretnina na više – navodi direktor Croatia Sotheby's International Realty, Marko Pažanin.

U porastu potražnje posebice se istaknuo interes s Njemačkog tržišta koji bi trebao nastaviti rasti kao i iz zemalja istočne Europe te Skandinavije, a istovremeno jača i interes zemalja poput Kine i Rusije.

Trendovi na svjetskom tržištu luksuznih nekretnina svake godine donose nove izazove za prodavatelje, ali i buduće kupce. Prvorazredna lokacija i izuzetan dizajn su i dalje u potražnji, a tražene su posebno one nekretnine koje pored toga pružaju jedan novi doživljaj i iskustvo budućem vlasniku.

Kako bi Hrvatska mogla ispratiti svjetske trendove i privući investicije u ovom sektoru moraju se nastaviti graditi takve nekretnine, ali potrebna je dakako i podrška institucija kako bi se potencijalne prodaje mogle realizirati.

– Kako bismo bili u istoj poziciji kao i konkurentske zemlje na Mediteranu priželjkujemo još snažniju podršku institucija. Trenutno nam se događa veliko širenje tržišta izvan granica Europske Unije te je ključna podrška Vlade kako bi se investitorima iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije omogućilo dobivanje ekonomske putovnice. Dobivanjem ekonomskog državljanstva investitori bi puno lakše mogli ulagati u našu zemlju, a novac koji se od toga uprihodi može se dalje namijeniti za regionalne razvojne projekte. Siguran sam da bi upravo ovo privuklo značajan broj investitora kao što je to bio slučaj u drugim mediteranski zemljama – tvrdi Marko Pažanin

Nije nepoznanica da su investitorima najatraktivnije nekretnine na obali, a iz Croatia Sotheby's Int. Realty potvrđuju nam da su zahtjevi i potražnja iz dana u dan sve veći.

– Ove godine vlada izuzetna potražnja za luksuznim penthouseima u Splitu i Dubrovniku posebice, ali i na cijeloj obali. Ono što se traži nije više u granicama dizajna i lokacije već se traže posebne lokacije s velikim stupnjem privatnosti kojeg omogućava veliko zemljište, privatne plaže te dostupnost veza za jahte.

U porastu potražnje su gradske vile i vile u širim centrima gradova poput Splita i Opatije, ali ipak je u svemu najbitnija izuzetna lokacija i realna cijena – izjavljuje Pažanin.

Ono što investitori posebno traže u Hrvatskoj je nekretnina poput Vile Castello, smještena u prvom redu uz more, s jako velikim zemljištem koje omogućava privatnost uz samu ekskluzivnost lokacije, s vlastitom plažom i vezom za jahtu.

Prema stanju na domaćem tržištu do takvih je nekretnina jako teško za doći, a za njih čak postoji i lista čekanja.

– Slično zahtjevima za gradskim vilama i penthouseima raste i potražnja za nekretninama smještenima unutar resortova s 5 zvjezdica. Tu kao primjer imamo Opal Cove Resort vile koje su dio našeg portfelja te za njima vlada veliki interes. One, za razliku od možemo reći "klasičnih" luksuznih nekretnina imaju prednost jer nude sav sadržaj jednog resorta i njegove usluge. Također imamo projekt Magnificent View Hvar, u izgradnji u gradu Hvaru, za koji imamo veliki broj upita te klijenti nestrpljivo čekaju početak gradnje budući se radi o trenutno najvećim standardnima u svijetu luksuznih nekretnina – tvrdi Pažanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close