Iako je cijena pala u odnosu na druge, u ovom gradu u Hrvatskoj i dalje najskuplji kvadrati, a potražnja velika

Autor: Marija Crnjak , 25. veljača 2022. u 11:04
17.02.2022., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Gradski kadrovi, vizure grada. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na užem dubrovačkom području trenutno je aktualno otprilike oko 20 objekata u izgradnji, a 90 posto tih stanova prodano je u ranoj fazi gradnje.

Potražnja za stanovima u Dubrovniku veća je od ponude, vrlo su traženi stanovi u novogradnjama, vile i građevinska zemljišta, dok stanova i apartmana redovito nedostaje, i novogradnje se prodaju i prije izgradnje, otkrila je za Dubrovački vjesnik Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HKG-Županijske komore Dubrovnik.

Popis stanovništva pokazao je da pada broj stanovnika, a raste broj stambenih jedinica – prije 11 godina, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je 40.668, a lani 72.792 stambene jedinice. Na užem dubrovačkom području trenutno je aktualno otprilike oko 20 objekata u izgradnji, a 90 posto tih stanova prodano je u ranoj fazi gradnje. Burum ističe da je u Dubrovniku je uvijek naglašena potražnja za nekretninama, ali nekoliko ključnih čimbenika u posljednjih šest mjeseci je utjecalo na porast cijena novogradnje.

“Do povećane potražnje došlo je velikim dijelom zbog inflacije. Domaći kupci i strani investitori ulažu svoj novac u nekretnine da bi očuvali, odnosno povećali vrijednost novca. Sljedeći bitan faktor je poskupljenje građevinskog materijala i nedostatak radne snage što rezultira povećanjem troškova izgradnje. Ova dva ključna faktora, kao i neki drugi, npr. skori ulazak u eurozonu, utjecali su na značajan rast cijena, pa prosječna cijena stana u novogradnji u Dubrovniku iznosi oko 4.500 eura po četvornom metru”, kaže Burum.

Prosječna cijena starijih stanova koji se kupuju najviše za stanovanje je oko 3.500 eura po četvornom metru, s razlikama ovisno o lokaciji. Najskuplji kvadrat kreće se oko 7.000 eura po četvornom metru, naviše na području oko povijesne gradske jezgre i u samom Gradu. Luksuzno opremljene nekretnine koje služe u komercijalne svrhe kao investicija za turistički najam, mogu doseći i oko 40 posto više cijene od prosjeka.

Podaci oglasnika Njuškalo, kako doznaje Poslovni.hr, pokazuju da se u samom Dubrovniku za kvadrat kuće prosječno traži čak 4151 euro, u Splitu 2033 eura, a u Rovinju  2620 eura. Primijećuju ipak da među navedenim gradovima, Dubrovnik unazad dvije godine bilježi blagi tražene cijene za kvadrat kuće, u Splitu ona u istom periodu raste, a Rovinj je čitavo vrijeme stabilan. U protekle su dvije godine rasle i tražene cijene stanova na obali, za kvadrat stana u Splitu prosječno se traži 2.974 eura po kvadratu (+11,24%), u Zadru 2.398 eura (+12,37%), u Rovinju čak 3.336 eura (+28,21%), a u Dubrovniku koji među njima jedini bilježi pad ipak se prosječno traži najviše, odnosno 3.575 eura (-6,61%). Tražene cijene stanova rasle su u Rijeci za 22 posto unazad dvije godine pa se sada za kvadrat prosječno traži 1.879 eura.

Poslovni prostori, primjerice, na Stradunu koštaju više desetaka tisuća eura po metru četvornom.

Parkirališnih mjesta uvijek nedostaje u Dubrovniku. Otprilike se prodaju po dva parkirališna mjesta uz jedan stan u novogradnji, bez obzira uknjižuju li se samostalno ili kao pripadajući stanu, tako da u praksi nema ili se vrlo rijetko dogodi da se parkirališna mjesta nude na prodaju neovisno o prodaji stanova u jednom objektu. Cijena garažnog parkirnog mjesta u novogradnji se plaća oko 18.000 eura, dok je cijena vanjskog parkirnog mjesta oko 15.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close