Hoće li stambene subvencije i u pandemiji podići cijene nekretnina?

Autor: Suzana Varošanec , 04. veljača 2021. u 07:23
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Objava novog poziva APN-a očekuje se u prvoj polovici ožujka, Horvat pregovara s bankarima.

Program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država pomaže pri otplati dijela stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno otplatu kredita za gradnju kuće u trajanju od 5 godina, ide dalje, što u pandemijskim uvjetima znači još značajniji ‘push’ za mlade, ali i veće šanse za prodavatelje, samo je pitanje kakav će učinak to imati na cijene.

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja u RBA, smatra da bi državne subvencije na stambene kredite mogle rezultirati daljnjim rastom potražnje za nekretninama, doprinoseći pozitivno očekivanom umjerenom rastu cijena nekretnina u sljedećim mjesecima.

Podrška potražnji

Programi subvencioniranja kredita za mlade,ističe, jedan su od čimbenika koji podržavaju potražnju za stambenim prostorom i (blago) pozitivno doprinose rastu cijena nekretnina, a to je potvrdila i nedavna studija analitičara HNB-a.

Na već prilično živahnom tržištu nekretnina u Zagrebu, Rijeci, Istri i općenito na Jadranu, s kupcima koji u velikom broju plaćaju ‘kešom’, subvencije će donijeti nove transakcije koje se realiziraju stambenim kreditima, i to brzo.

50 milijuna kuna

izdvojeno je iz državnog 
proračuna za stambene subvencije u ovoj godini

Iz Ministarstava graditeljstava potvrdili su nakon razgovora s bankarima brze pripreme za novi krug prijava, pa se APN-ov poziv kandidatima očekuje u prvoj polovici ožujka. Po Programu čiji su nastavak omogućile Vladine recentne zakonske izmjene, kupnju je moguće planirati, a ako nije moguća trenutno zbog ekonomskih razloga, onda kroz nastavak njegove provedbe sve do 2023. U državnom proračunu za 2021. za isplatu subvencija je osigurano 213,5 milijuna kuna, te za nove subvencije koje će se odobriti u 2021. još 50 milijuna.

Kako je budžet praktički na sličnoj razini kao za cijelu 2020. – u dva kruga odobrenih je 8153 zahtjeva, što čini oko 46% ukupne brojke u 4 godine, procjenjuje se da će osiguran novac biti dostatan da pokrije potražnju. Smatra to i direktor nekretninske agencije Opereta Bore Vujovića koji uz živost na tržištu ističe da će subvencije biti zamašnjak ljudima koji kupuju na kredit da ih iskoriste.

“Hoće li doći do rasta cijena, tek će se vidjeti”, oprezan je Vujević aludirajući na činjenicu da je svaki APN-ov poziv utjecao na rast cijena u normalnim okolnostima, što danas nije slučaj.

Iz nekretninske grupacije Dogma nekretnine Branko Papeš pozdravlja nastavak subvencija kao “veliku pomoć mladima u realizaciji jedne od najbitnijih životnih odluka kakva je kupnja nekretnine”.

Iz perspektive prodavatelja

“Ne znam nijednu državu iz šire regije koja tako direktno pomaže građane, da sam na mjestu mladih bio bih jako zadovoljan. No, kako je ova mjera uvijek uzrokovala dizanje cijena, što je njezina negativna strana, već stabilne cijene ovime će tržište dodatno stabilizirati. Država omogućuje ne samo da se lakše kupuju, već i da se lakše prodaju, što se često zaboravlja jer se na tržište nekretnina gleda samo iz perspektive kupaca. Oko pola prodavatelja novac investira u nekretnine, a cca 10% u biznis”, tvrdi Papeš.

Inače, Hrvatska poštanska banka potvrdila je da nastavlja sudjelovati u APN programu subvencioniranih stambenih kredita podržavajući Vladinu inicijativu za poboljšanje demografske slike Hrvatske.

Najniže kamatne stope i uređen sustav pogodnosti i podrške potencijalnim korisnicima APN kredita, kažu, rezultirao je stalnim rastom povjerenja klijenata koji HPB sve više prepoznaju kao lidera u ovoj vrsti kreditiranja.

Po pojedinačnoj tranši, HPB ostvaruje udjel od oko 15% tržišta APN kredita, a samo tijekom 2020. ova banka je odobrila više od 1000 kredita u vrijednosti većoj od 725 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close