Hoće li cijene nekretnina i dalje rasti ili će se tržište stabilizirati, pogledajte što kažu ekonomisti i građevinari

Autor: PD VL native tim , 07. lipanj 2022. u 07:47
Foto: Njuškalo

Njuškalov okrugli stol ‘Izazovi i prilike na tržištu nekretnina’, 8. lipnja na Poslovni TV

Trend rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj, koji je prisutan od početka pandemije 2020. godine, nastavio se i u prvim mjesecima ove godine. Tražene cijene nekretnina unazad godinu dana rasle su 4,05 posto za stanove i čak 7,73 posto za kuće, a sličan je trend bio vidljiv i u usporedbi cijena iz 2019. u odnosu na 2020. godinu, stoji u istraživanju Njuškala.

Stručnjaci ističu kako su jedan od glavnih pokretača ovog trenda niske kamate na kredite i štednju, zbog čega držanje novca u banci više nije isplativo pa se sve više ulaže u nekretnine. Rast stope inflacije dodatno je ulagače primaknuo nekretninama, a ne treba zaboraviti niti utjecaje potresa i subvencije stambenih kredita. Zanimljiva je činjenica i da su četvrtina kupaca strani državljani, koji više ne kupuju samo kuće za odmor na moru, nego su sve više zainteresirani i za stanove na kontinentu Sve su to razlozi zbog čega kvadratni metar nekretnina dosežu rekordne cijene, pa više nije čudno kada u Zagrebu cijena novogradnje dosegnu i do 5000 eura, i sve se odmah rasproda.

Hoće li potražnja i rast cijena za nekretnine nastaviti rasti, je li sad pravo vrijeme za kupnju nekretnine ili su cijene dosegle vrhunac, koji će faktori utjecati na daljnja kretanja te moguću stabilizaciju tržišta nekretnina, samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati na okruglim stolovima o tržištu nekretnina koje organizira Njuškalo. Prvi od njih, pod imenom ‘Izazovi i prilike na tržištu nekretnina’, održat će se u Zagrebu, 8. lipnja u 14 sati, a moći će se pogledati uživo na Poslovni TV, a kasnije i na Večernji TV. Razgovor će moderirati Robert Pokrovac, član Uprave Erste nekretnina, a u raspravi će sudjelovati prof. dr. sc. Josip Tica, Ekonomski Fakultet Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, Dubravko Ranilović, partner, Kastel – Zagreb i Dragutin Kamenski, direktor, Kamgrad. Na panelu će se govoriti o izazovima i prilikama u kojima se trenutno nalazimo te koje sve faktore treba promatrati kako bi se naše tržište nekretnina stabilno razvijalo.

Korisne rasprave

'Poučeni različitim iskustvima u proteklih dvadesetak godina od snažnog rasta do velike krize u građevinskom sektoru pa do utjecaja pandemije i potresa na tržište i društvo u cjelini imali smo prilike na različite načine formirati tržište. Ovakve rasprave te uključivanje različitih aktera s tržišta nekretnina u konstruktivan dijalog mogu pozitivno utjecati na sve koji sudjeluju na tržištu nekretnina bilo da govorimo o kupcima, prodavateljima ili donositeljima javnih politika. Vjerujemo da će mnogi gledatelji našeg okruglog stola pronaći svoj interes među temama o kojima će se raspravljati, kako bi mogli dobivene informacije pretočiti u svoj svakodnevni rad te svojim doprinosom pozitivno utjecati na tržište nekretnina', poručuju iz Njuškala.

Sadržaj omogućio Njuškalo

New Report

Close