G. Eltz: Porez na nekretnine unazadit će hrvatski turizam

Autor: Darko Bičak , 10. travanj 2013. u 22:00
Grof Georg Eltz Vukovarski/PIXSELL

Neusklađeni zakoni, nesređene zemljišne knjige i inertna birokracija gotovo su nepremostiva zapreka svakoj novoj investiciji u hrvatski turizam.

Najavljeni porez na nekretnine uvelike bi unazadio hrvatski turizam, rekao je Georg Eltz Vukovarski, predsjednik Uprave Valamara, na devetoj međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina koja se u organizaciji Filipović savjetovanja održavala u utorak i srijedu u Zagrebu. Grof Eltz objasnio je da njegova tvrtka i sada na ime raznih davanja na nekretnine plaća 35 milijuna kuna godišnje, no u slučaju uvođenja poreza, u obliku kakav se najavljuje, taj bi im se trošak povećao pet do sedam puta, odnosno za više od 100 milijuna kuna.

U proračun 300 mil. kn

"Godišnje uplatimo u državni i lokalne proračune više od 300 milijuna kuna. To pokazuje da smo ozbiljni i dugoročni igrač koji očekuje da mu se za to osiguraju fer uvjeti poslovanja. Iznos poreza na nekretnine vjerojatno bismo uspjeli platiti, ali to bi značilo da moramo obustaviti planirane investicije, što bi nam unazadilo poslovanje. Smatram da u konačnici od toga nitko ne bi profitirao", naveo je predsjednik Uprave Valamara.Da je riječ o indikativnu vapaju cijeloga hrvatskog turizma, pokazuju i podaci prema kojima se na Valamar, s turističkim resortima u Istri i Dubrovniku, odnosi 10 posto svih kategoriziranih hotelskih i kamperskih kapaciteta u zemlji. Na području same Istre i Dubrovnika taj se postotak penje i na više od 20 posto.

Osim neizvjesnosti vezane uz porez na nekretnine, turizam muku muči i s novim investicijama, pogotovo onim greenfeld. Nesređene zemljišne knjige, neusklađeni zakoni te inertna lokalna birokracija nepremostiva su zapreka gotovo svakom novom investitoru. Kako objašnjava pulski odvjetnik Goran Veljović, koji se već nekoliko desetljeća susreće s problematikom turističkih investicija, previše se prostora ostavlja diskrecijskoj odluci nekoga upravnog tijela ili lokalnoj upravi, što pogoduje raznim malverzacijama. "Za lokacijsku je dozvolu potrebno priložiti 20-ak dozvola i suglasnosti. No, od toga je njih samo četvrtina u obliku pravnog akta koji je podložan žalbi. Sve ostalo su neka mišljenja koja se donose često bez ikakve logike, a nisu podložna reviziji", upozorava Veljović. Iako se za zastoj većine projekta krivnja svaljuje na neučinkovitu lokalanu samoupravu, Lorena Prebanda, članica Uprave Kermasa u vlasništvu Danka Končara, kaže da njihova iskustva pokazuju da lokalna samouprava i nije najveći problem pri novoj investiciji, već su to tvrtke i tijela s javnim ovlastima. Posebice ističe Konzervatsorski zavod, koji često intervenira naknadnim zahtjevima.

Koče kulturnjaci

"Imamo slučaj Brijuni rivijera, koji su projekt od državnog interesa. Sama država raspisala je natječaj za strateškoga partnera koji je upoznat sa svim pravima, obvezama i ograničenima u tom projektu.I kada se projekt trebao pokrenuti, Ministarstvo kulture proglasilo je cijelo to područje kulturnim dobrom. Time je cijeli natječaj poništen jer je riječ o posve drugim uvjetima", istaknula je Lorena Prebanda.

Siromašni za visoke ekostandarde 

Tko si to još može priuštiti

Trenutačno je pod zaštitom ekološke mreže gotovo polovica teritorija Hrvatske, što je gotovo triput više nego u prosječnoj europskoj zemlji. Kako objašnjava Una Barac, direktorica britanske tvrtke za turistički menadžment Scott Brownrigg, Hrvatska ima puno strože kriterije za turizam i investiranje u njega od mnogih zapadnoeuropskih zemalja. "Dužnosnici u Francuskoj i Švicarskoj kazali su mi kako im se čini da je Hrvatska jako bogata zemlja. Naime, kažu da bi i oni htjeli sebi dopustiti standarde koji vrijede u Hrvatskoj, no ne mogu jer bi im to bilo preskupo", kaže Barac.

Komentari (21)
Pogledajte sve

Prihvačanjem poreza na nekretnine, parazitirajućoj političko-birokratskoj skupini samovoljno postajete obveznik, dužnik i solidarni jamac koji cjelokupnom svojom privatnom imovinom JAMĆI da će kao porezni obveznik udovoljiti svojoj poreznoj obavezi temeljem koje će prije spomenuta skupina steći snažan resurs kojime osigurava ružićastu budućnost nastavka parazitiratiranja bez obzira na ekonomske neprilike.

Temeljem porezne obaveze, parazitirajuća udružena organizacija se stavlja u poziciju vjerovnika koji ima založno pravo ili pravo na namirenje prema odredbama zakona o ovrsi kojime u slučaju neispunjavanja porezne obaveze, radi ostvarenja potraživanja uvećanih za zateznu kamatu i nabrijane troškove postupka naplate, ima pravao ovršiti cjelokupnu imovinu dužnika do namirenja svojih fiktivnih potraživanja.

U svrhu ostvarenja svojih nauma, koriste se taktikom demagogije, pritisaka, zamagljivanja, skretanja pozornosti i unošenjem nesigurnosti u percepciju prosjećnog građanina da se skrene pozornost od stvarnog problema tj. prevelikih drž. rashoda i to isticanjem marginalnih i oprećnih razloga kojima se utjeće na zavist i jal prema nekome tko kao ima vikendicu a s druge strane se obmanjuje plemenitom svrhom kao u smislu financiranja zdravlja.

Poštovana gospodo, hrvatski građani sa 70-80% od svojih prihoda izdvajaju za ovaj nenormalan i nemoralan sustav pred kolapsom, sustav isisavanja, korupcije, pljaćke, nepotizma, klijentelizma , represije, otimačine, itd….svrha ovakvih i sl. rasprava je instrumentaliziranje masa koji po shemi “dovoljno puta ponovljena laž se vremenom poćinje prihvaćati kao istina” tj. komentiranjem probnih balona nesvjwesno sami dajete legitimitet ovakvim nakaradnim ambicijama nakaradnih parazita…zar ćete za održanje takvoga lošega sustava u kojemu budućnost imaju tek šaćica političkih klijentelista jamćiti cjelokupnpm vlastitom privatnom imovinom, imovinom koju su mukotrpno generacijama sticali vaši djedovi, oćevi i vi sami, ćistom i neopterećenom imovinom koja treba biti jamstvo vašem budućim generacijama…i što je slijedeće na redu kada potroše naše nekretnine…organi, potomstvo???

Zašto uopće sami sebi dozvoljavate da makar i naćelno dobrovoljno prihvaćate ovakve ideje ogranićavanja prava vlasništva kojima u bitnome sami sebi ograničavate vlastitu slobodu i neovisnost?

Kategorički NE porezu na nekretnine pa taman i da cijela vlada ili sabor boluju od sifilisa, tripera i dr. boleština!

Pa daj ajde mi ti reci s obzirom da posjedujem te nekakve fakultetske titule kako domace tako i strane i govorim pokoji jezik uz ovaj balkanski,a imam i nekretnina sto da promjenim na sebi.Ili sam automatski zaostao zato sto imam nekretnine jer to ocito po tebi iskljucuje sve ostalo.A onda kad pored toga zaradjujes jako dobro onda si kapitalista je li tako,a njih mrzimo iz dna duse. I sad tko je tu pun predrasuda??? Odgojen sam na nacin da se cijeli zivot skolujem i ucim,da posteno zaradjujem svoju kintu,da zivim u skladu sa zakonom i da ne ovisim o nikome. I sad sam ja pun predrasuda(kojih molim te taksativno nabroji).Nisi napisao da je sramota imati ali govoris ono sto vidis,a to je da su oni koji ulazu u nekretnine zaostali(kakvo potcjenjivanje,a napredni su ovi poput Linica sta su sve pozderali i izasrali-sorry nemam bolji opis za takvo duhovno bogastvo naseg ministra) pa im ti sada predlazes da ulazu u duhovno i intelektualno. Ja bi recimo da sam na mjestu ovog partijskog sekretara paralelno sa porezom na nekretnine uveo i porez na intelektualno i duhovno jer to je isto vid bogatstva pa da svi jednako snosimo teret krize/neznanja i tudjih promasaja.Pa steta bi bilo da takvi intelektualci poput tebe ne placaju porez na intelektualno nasoj Hrvatskoj.
Recimo ing-5% godisnje od dohotka;dipl.ing.-10%,magistar-15%;doktor znanosti-20% ;docent 25%.Akademici 40%.
A onda taj novac investirat u proizvodnju i gdje bi nam bio kraj. Bili bi nova Svicarska ili mozda ne bi nego bi bili jadni ko i sada jer nas vode totalne neznalice.


Ne ja razmisljam dijametralno suprotno i obrnuto proporcionalno od Linica s tim da sam uvijek dva koraka ispred njega.

Tjesi se…Nije tvoja krivica sto ti je odgojem usadjen pogresan nacin razmisljanja ali je tvoja krivica ako to ne promjenis. Ne citas s razumjevanjem, nego zbog predrasuda donosis pogresne zakljucke. Nigdje nisam napisao da je sramota imati, vec govorim ono sto vidim, a to je da su ‘rvati u prosjeku debelo zaostali po razmisljanju i vecinu onoga sto zarade tokom zivota, ulupaju u cigle i beton koje uglavnom nisu ni u kakvoj funkciji, osim sto stoje u prostoru.

Zbog duhovnog i intelektualnog siromastva, prosjecni hrvat to kompenzira gomilanjem materijalnoga…



@razer

Tocno. Upravo razgovaram u uredu sa jednim Englezom i dva skota.Poreza na nekretnine u UK nema nego council tax koji je zamjenio komunalnu i porez na nekretnine koji je debelo manji nego nasih 5%.Ali kad provlacis godinu dana da takav porez svi imaju steta bi bilo da se mi pokazemo ko sirotinja koja ga nema.Ma uvest obavezno sto prije.Sto ce tamo nama neki Englezi,Norvezini,Svedi,Austrijanci imat porez a mi da ga nemamo. Mi smo najbogatija zemlja na svijetu za poreze,naknade i namete.

Za razliku od HR, u UK je sve an webu, i dosta toga se moze na netu i s javnom upravom(cak i placanje rege itd). Ovdje ima lista iznimaka(ima ih jako puno, ja sam bio ucenik npr):
https://www.gov.uk/council-tax/council-tax-exemptions

UK je uredjena zemlja, i ljudi kukaju ako nesto ne bude gotovo dosta brzo. ovdje se ceka godinama na papire, mjesecima, hoda na desetke ureda, a tamo se masa toga moze online. Ovaranje firme za manje od 1 dan na webu. Pogledajte business freedom i ease of doing business u UK-pa vidite sto pricam.

Frankie, i europskim zemljama je taj tzv porperty tax samo simbolican, mozda par 100eur u DE, ako i toliko, tko ga uopce ima.

Treba uzeti u obzir ukupno porezno opterecenje i place. U UK je pdv puno manji, porezi na place su 2-3 puta manji itd. Ja se pitam sto ovi porezi fiannciraju ovdje, kad ako dodjem u bolnice nema lijekova, dozvole cekam godinu dana, a sudjenje traje i po 20g. Stanje je usitinu kriticno.

Pristati na nove poreze za povecanje drz uprave? Nije li vec dosta? Do kada?

New Report

Close