Euro je pozitivan signal ulagačima, ali ne i presudan

Autor: Ana Blašković , 19. svibanj 2019. u 10:52
JI Europa, pa ni Hrvatska, nisu još visoko na listi meta globalnim ulagačima/FOTOLIA

Hrvatska je relativno malo tržište, najvažnije je ulagati u infrastrukturu, kaže Ilya Nikitin iz Morgan Stanley Real Estate Investinga.

Ni jugoistočna Europa, pa ni Hrvatska unutar nje, nisu visoko na listi potencijalnih meta globalnim ulagačima u nekretninski sektor pa im regiju prvo treba "prodati", a za to ima argumenata, moglo se čuti na nekretninskog konferenciji u organizaciji Filipović savjetovanja koja je u Zagrebu okupila brojna zvučna imena tog sektora.

"To je borba. U razgovoru vam prvo kažu da im jugoistočna Europa nije dio alokacije imovine. Onda je na vama da ukažete na brži rast regije od ostatka EU, na konvergenciju, snažne fundamente i sektor malih i srednjih tvrtki", rekao je Luka Podlogar iz KD Fundsa na panelu o investicijskim trendovima u 2019. i 2020. u regiji koji je moderirala direktorica Colliersa Vedrana Likan.  

'Pogledajte Poljsku'
Na zagrebačkoj konferenciji se, među ostalim, moglo čuti i da je je uro u perspektivi pozitivan signal ulagačima, no ne i presudan."Euro je ključan onima koji nisu odradili domaću zadaću nego samo žele proći kroz 'check' listu. Oni koji jesu znaju da je kuna vezana za euro i da se dogodi poremećaj lokalna valuta ostala bi stabilna. Pogledajte ulaganja u Poljsku, ni oni nemaju euro pa nitko ne postavlja pitanje zlota, a slično je i u Mađarskoj", istaknuo je Ilya Nikitin, izvršni direktor Morgan Stanley Real Estate Investinga.

U vlasništvu MSREI-ja u Hrvatskoj su zagrebački šoping centri City Center One  West i East, kao i  udio u turističkom naselju Punta Skala kod Šibenika.  "Hrvatska je relativno malo tržište, najvažnije je ulagati u infrastrukturu; ceste, željeznice, mostove, zračne luke… Naravno, važno je i pitanje pravnog sustava", kaže Nikitin. Napominje da Morgan Stanley definitivno ima apetita za nove nekretninske akvizicije, no zbog veličine zanimaju ih veći projekti s investicijskim horizontom od pet do sedam godina. 

Diskretni Kinezi
Uz južnoafričke fondove i lokalne investitore, regija zanima i ulagače s Bliskog istoka. A oni s Dalekog istoka, iz Kine, nisu se odazvali na poziv za sudjelovanje konferenciji signalizirajući da žele ostati diskretni.

Unatoč medijskoj pompi koja je pratila nedavni posjet kinesku delegacije Hrvatskoj, sudionici panela ne očekuju izniman priljev kineskog novca.  "Hrvatska još nije implementirala ograničenja za kineska ulaganja kojima Europska unija želi ograničiti njihov utjecaj i zaštititi infrastrukturu, ali to će morati učiniti vjerojatno do sredine 2020. godine", smatra analitičarka Sgnalitics Researcha Tajana Štriga.  

Komentirajte prvi

New Report

Close