Porezna reforma s uvođenjem poreza na nekretnine prvi je veliki korak zdravijeg tržišta nekretnina

Autor: Marija Crnjak , 25. ožujak 2023. u 09:08
Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliersu, Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ukinuti paušalne poreze za male iznajmljivače, APN, poticati gradnju kompleksa za najam…

Porezna reforma s uvođenjem poreza na nekretnine prvi je veliki korak zdravijeg tržišta nekretnina. Idući koraci bili bi ukidanje paušalnih poreza za male iznajmljivače i ukidanje APN-a, te uvođenje kombinacije mjera kojima će dugoročni najam biti atraktivnim za vlasnike stanova, uključujući mjere koje bi potaknule profesionalne ulagače na izgradnju stambenih kompleksa namijenjenih za najam.

Nužno je i aktiviranje gradske i državne imovine, te bolja regulacija upravljanja imovinom. Ovo je popis mjera kojima bi se, tvrde analitičari hrvatskog ureda Colliersa, mogli potaknuti novi trendovi na tržištu nekretnina, te dugoročno osigurala dostupnost i priuštivost nekretnina kroz kupnju i najam te veću stabilnost cijena.

Likan

Regulator mora promišljati sustavne promjene i donijeti mjere koje će osigurati daljnji zdravi rast gospodarstva i očuvanje vrijednosti imovine građana.

“Iznimno je važno da regulator krene promišljati sustavne promjene i donese mjere koje će osigurati daljnji zdravi rast gospodarstva i očuvanje vrijednosti imovine građana koja je dominantno prisutna upravo u segmentu nekretnina”, ističe Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliersu.

Filip Vučagić ističe da je u trenutnim tržišnim okolnostima bitno intervenirati tako da se poveća ponuda stambenih nekretnina za najam i prodaju. Tržište je promjenjivo pa je važno pravovremeno reagirati – mjere koje su mogle biti poticajne 2013. danas bi bile kontraproduktivne.

Porez na nekretnine vide kao porez na imovinu u vidu bogatstva, što mora biti dio cjelokupne porezne reforme koja će omogućiti manju poreznu presiju i pravedniju raspodjelu.

Ako država uvede manje stope poreza na rad, a više na imovinu, posebno u pogledu druge ili treće nekretnine, ili na određenu kvadraturu, to bi moglo rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka te poboljšanjem uvjeta života građana, ali i dinamizacijom tržišta, jer će financijska obveza primorati vlasnike da svoje nekretnine aktiviraju na tržištu dajući ih u najam ili prodaju, ističu iz Colliersa.

Analitičari upozoravaju da, bez obzira na višegodišnje nepovoljne trendove na tržištu, centralna i lokalna uprava kao dominantan vlasnik nekretnina u Hrvatskoj, još ne pristupaju promišljanju, analizi i planu upravljanja svojom imovinom – u portfeljima javnih nekretnina postoji nepresušni izvor stambenih i komercijalnih kvadrata koji nemaju nikakvu ili imaju limitiranu funkciju. Samo Grad Zagreb ima 7000 stanova koje još nije niti analizirao.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Razno razne neznalice žele urušiti turizam i tržište nekretnina novim bespotrebnim porezima. Država može smanjiti poreze na plaće bez uvođenja novih poreza.

to, to, oporezivanjem ‘bogatstva’do drustvene jednakosti u drzavi u kojoj se nakon brisanja stednje malih dionicara u aferi agrokor stedilo iskljucivo u nekretninama, sada i ovo doslo na bubanj.

 

zanima me da li je itko izracunao koliko mora biti porez na nekretnine da bi se mogao smanjiti porez na dohodak, jer ja mislim da takva racunica ne postoji

 

New Report

Close