Dobar trik? ‘Zlatna viza’ kao nagrada strancima koji kupe nekretninu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2013. u 15:15
Thinkstock

Sredozemne države privlače ulaganja “zlatnom vizom” za slobodno kretanje Europom kao nagradom strancima koji kupe nekretninu za najmanje 250.000 eura u Grčkoj, do pola milijuna eura u Portugalu i Španjolskoj.

Sredozemne države privlače ulaganja "zlatnom vizom" za slobodno kretanje Europom kao nagradom strancima koji kupe nekretninu za najmanje 250.000 eura u Grčkoj, do pola milijuna eura u Portugalu i Španjolskoj.

"To je jedna od najvećih prednosti ulaganja u Portugal", kaže 33-godišnji Edward Hu, kineski poljoprivredni poduzetnik. U rujnu je Hu za 560.000 eura kupio kuću za odmor u najpopularnijem portugalskom ljetovalištu Algarveu i time stekao obiteljsku vizu za Europu koja će vrijediti dok je vlasnik nekretnine.

Sredozemne plaže nekad su bile dovoljan mamac za dolazak u južnu Europu, no s gospodarskom krizom koja je tu regiju snažno pogodila, dvije zemlje Iberskog poluotoka urušeno tržište nekretnina oživljavaju financijskom injekcijom iz inozemstva.

Kupci iz Kine, Rusije, s Bliskog istoka

Kupci iz Kine, Rusije, s Bliskog istoka te iz drugih dijelova svijeta koji kupe nekretninu za najmanje 500.000 eura stječu dozvolu za neograničeno kretanje Schengenskim prostorom 26 europskih zemalja.

Ta poticajna mjera i pad cijena nekretnina donose i prve rezultate oporavka na golemu tržištu od 3 milijuna praznih kuća na Iberskom poluotoku.

U Kini i Rusiji oglašavaju se nekretnine u rasponu od 80.000 eura za stan do 15 milijuna eura za vile.

Portugalska vlada izdala je 318 "europskih zlatnih viza" otkako je prije godinu dana počela program kojim je privukla 200 milijuna eura, uglavnom u nekretnine, a do kraja godine nada se ukupno 300 milijuna.

U turističkom naselju Pine Cliffs u Algarveu apartmani stoje od 780.000 eura do vila preko 4,5 milijuna.

Španjolska, u kojoj je tržište nekretnina cvalo prije krize 2008., kada se ispuhao građevinski balon, uvela je u listopadu sličnu mjeru.

"Najprivlačnije su zone oko Barcelone i ljetovališta poput Marbelle," kaže Christian de Meillac iz agencije za nekretnine koji ističe da je malo kupaca koji izdvajaju iznad propisanog limita.

Grčka je sličnu mjeru uvela ove godine te nudi vizu za kupnju nekretnine od najmanje 250.000 eura.

Malta pak nudi državljanstvo strancima koji ulože 650.000 eura.

Najviše je kupaca iz Kine i Rusije i zato su oglasi za prodaju kuća i natpisi za turističke atrakcije u Španjolskoj odsad ispisani i ruskim te kineskim jezikom.

U Portugalu strani ulagači moraju provesti najmanje sedam dana u godini, a u Španjolskoj je dovoljan jedan posjet na godinu.

Rusi često kupuju kuće za odmore radi iznajmljivanja, drugi zato da bi mogli bez viza slobodno putovati Europom no ima i onih koji kane trajno se naseliti u Španjolskoj.

Neki agenti nekretnina drže da bi limit trebalo spustiti s pola milijuna na 350.000 eura te ističu da je mit o Rusima koji kupuju vile za milijune u gotovini stvar prošlosti.

Manji porezi

Prema zakonu o zlatnoj vizi, kupci su dužni novac prebaciti u lokalnu banku i objasniti njegovo podrijetlo čime se spriječava pranje novca. Valjanost dozvola boravka vrijedi sve dok je nekretnina u vlasništvu kupca. Portugal je učinio još jedan korak jer nudi oslobađanje od poreza za strance koji se nastane u Portugalu sve dok mirovine primaju iz inozemstva.

"To znači da se njihove mirovine ne oporezuju niti ovdje niti u njihovoj domovini i to je za njih velika korist", objašnjava konzultant Luis Filipe Sousa.

Zakon o porezu uveden je 2009., no zbog raznih teškoća zaživio je tek 2013. Prema njemu jedinstvena porezna stopa od 20 posto primjenjuje se na strance koji se prijave u Portugalu u trajanju od deset godina.

Sličan zakon postoji u Španjolskoj, takozvani "Beckhamov zakon".

Više od tisuću ljudi prijavilo je, prema tim propisima, prebivalište u Portugalu, a riječ je uglavnom o umirovljenicima iz Skandinavije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close