City Depot: Na Zagrebačkom Žitnjaku otvoreno 50 prostora od po 7 i 14 kvadrata

Autor: Marija Brnić , 06. srpanj 2022. u 07:01
Foto: PD

Prvi kompleks samoposlužnih mini skladišta tek niknuo, a već kreće širenje.

Posljednjih godina u Hrvatskoj na područjima većih gradova raste ponuda logističkih i skladišnih kapaciteta za najam, a posebice je trend vidljiv s porastom online trgovine. No, ponude najma malih skladišnih prostora dosad zapravo nije bilo. To više nije slučaj, jer je na zagrebačkom Žitnjaku upravo otvoren prvi takav kompleks skladišnih, samoposlužnih prostora manjih dimenzija tvrtke City Depot. Model je to koji je široj javnosti najbliži kroz popularni američki reality show “Bitka za skladište” (Storage Wars), jer je praksa najma takvih prostora uvriježena u SAD-u. I u Europi se, zbog sve većih potreba za dodatnim prostorima za odlaganja, ova poslovna niša sve više razvija, a da će interesa biti i u Hrvatskoj pokazuju i prvi dani zagrebačkog skladišta City Depota.

Mjesečno 712 kuna + PDV

Menadžer projekta Željko Gobac kaže kako je i bez velike reklamne kampanje već iznajmljeno 20 posto prostora. “Otprilike je među zakupcima podjednak udjel privatnih osoba i poduzeća”, dodaje Gobac.

Skladišni kompleks na Žitnjaku čini 50 prostora, dvije dimenzije, od po 7 i 14 četvornih metara, a prema dostupnim informacijama, mjesečni najam manje jedinice iznosi 712 kuna plus PDV, dok je za veću površinu cijena najma 1279 kuna plus PDV. Zasad je, prema Gobcu, podjednak interes i za mjesečni najam, a zaključeni su, kaže, i prvi 12-mjesečni ugovori.

Na upit tko su zakupci, kaže kako su to građani koji se sele ili preuređuju stanove, dok im se iz redova poslovnih korisnika obraćaju poduzetnici koji imaju obvezu pohrane dokumentacije i nedostaje im vlastitog uredskog prostora, te obrtnici kojima su potrebni dodatni kvadrati za smještaj alata. Interesa itekako ima, jer osim što je to područje dosad bilo nepokriveno, na nekretninskom tržištu inače je velik nedostatak stambenih kvadrata koje se može unajmiti na nekoliko mjeseci, čime se eventualno moglo zadovoljiti ovakve potrebe.

Skladišne jedinice na Žitnjaku imaju video nadzor, a imovina u njima osigurana je od požara, poplave i krađa. Princip je da ključ za vrata skladišta ima samo zakupac prostora, koji može u svoj self-storage kontejner ući u bilo kojem trenutku tijekom 24 sata.

Poznata lica

Činjenicu da ovakvu uslugu u Hrvatskoj još nitko ne pruža prepoznali su, inače, četiri poduzetnika koji su zajednički osnovali City Depot. Riječ je o Tomislavu Matiću, Anti Matiću, Siniši Popoviću i Siniši Cizelu. Tomislav Matić poznat je kao dugogodišnji partner Borislava Škegre u tvrtkama za upravljanje rizičnim kapitalom Quaestus Private Equity te Quaestus Savjetovanje i Quaestus Invest.

Kasnije je u prvom planu bio zbog povezanosti s Antom Ramljakom i njihovom tvrtkom Texo projekt, odnosno Texo Management, koja se bavila financijskim konzaltingom, a ugovor je imala s glavnim savjetnikom Agrokora u vrijeme kada je Ramljak bio na poziciji izvanrednog povjerenika.

S Ramljakom i Agrokorom povezan je i Siniša Popović, nekad prvi čovjek Agrokorove tvrtke eKolektor, a sad je u biznisu s pooling sustavom kojim povezuje maloprodajne trgovačke lance i dobavljače. Ante Matić u vlasništvu je više građevinskih tvrtki, a Siniša Cizel vlasnik je Tiskare Grafing. Sve su to tvrtke koje uspješno posluju, a Gobac kaže kako ih je novi projekt povezao jer je riječ o nečemu što je posve novo na tržištu.

Planovi su im ambiciozni, već su u potrazi i za novim prostorima za širenje posla. Snimaju, otkriva Gobac, još dvije lokacije u Zagrebu, i to na zapadnom dijelu i u Novom Zagrebu, a nakon toga u planu je i otvaranje novih self-storage kapaciteta još u Splitu, Rijeci, te vjerojatno i u Istri.

Komentirajte prvi

New Report

Close