Cijene najma postat će realne, donosimo procjenu koliko će rasti

Autor: Marija Crnjak , 26. srpanj 2018. u 14:07
Zbog relativno slabe ponude teško je pronaći kvalitetan poslovni prostor/GettyImages

Potražnja za uredskim prostorima u stalnom je porastu od 2016., i to najviše za uredima takozvane A klase.

Najviše zahvaljujući gospodarskom rastu i pojačanoj aktivnosti domaćih i stranih investitora i tvrtki, potražnja za uredskim prostorima u Hrvatskoj, a prvenstveno u Zagrebu, u zadnje dvije godine drastično je porasla, a izmijenilo se i čitavo tržište, od novih trendova do novih korisnika ureda. 

Međutim, zbog relativno slabe ponude trenutno je jako teško pronaći kvalitetan ured za najam, a klijenti koji u aktualnoj ponudi još nisu pronašli ono što trebaju, iščekuju nove projekte koji bi se trebali realizirati u narednih godinu dvije, pokazuju nove analize tržišta zagrebačkih ureda konzultantskih kuća Spiller Farmer i Colliers.  Analiza Spiller Farmera pokazuje da se u drugom kvartalu ove godine u Zagrebu iznajmilo 11,3 tisuće kvadrata (od toga svega 3700 kvadrata je novi najam), i to najviše na potezu između Vukovarske, Hainzelove i Radničke, a stopa slobodnih uredskih prostora iznosila je 5 posto, uz očekivani pad. 

To znači da je Zagrebu trenutno prazno tek oko 5 posto svih uredskih prostora, u ukupnoj ponudi koja trenutno iznosi oko 1,3 milijuna kvadrata. Na razini Hrvatske trenutno se gotovo 85 posto ureda za najam nalazi u Zagrebu. Tako niska stopa nije zabilježena od 2008. godine, ističu u Colliersu. U nastavku ove godine analitičari očekuju daljnji pad broja slobodnih ureda. Iz Coliersa napominju da je potražnja za uredskim prostorima u stalnom porastu od 2016. godine, i to najviše za uredima takozvane A klase.

 

11,3 tisuće

četvornih metara ureda iznajmljeno je u drugom kvartalu

U prošloj godini iznajmljeno je ukupno 30,300 kvadrata ureda, čak 50 posto manje nego u godini ranije. U Zagrebu su u 2017. godini urede najviše tražili iz segmenta profesionalnih usluga, ICT-a i farmaceutike, dok je na moru potražnja najjača u turizmu.  "Uvjeti na tržištu značajno su se izmijenili u par godina, pred dvije godine moglo se birati poslovni prostor, danas je veća popunjenost, a veća je i potražnja, kao i zahtjevi za kvalitetnijim i modernijim prostorima, koji udovoljavaju zahtjevima klijenata", pojašnjava Vedrana Likan, direktorica zagrebačkog ureda Colliersa za Poslovni dnevnik. Za hrvatsko tržište karakteristično je da su tvrtke u krizi, sa smanjivanjem troškova i broja radnika, smanjivale i broj kvadrata u uredima, s tim da je većina s najmoprimcima imala dogovor da imaju pravo prvenstva najma u slučaju oporavka i proširenja, i to je velik dio tvrtki iskoristio. 

"Istodobno se pokrenula poslovna dinamika u zemlji, s rastom gospodarstva došla je i nova potražnja za uredima. Izmijenili su se i zahtjevi klijenata i trendovi, i od novih projekata se očekuje da udovoljavaju zahtjevima milenijske generacije", pojašnjava Likan. Istodobno, međutim, ponuda je u Hrvatskoj i Zagrebu ograničena i nema puno novih kvadrata. "Zahvaljujući ograničenoj ponudi uredskih prostora, očekuje se da će cijene najma rasti između 10 i 15 posto, sve dok na tržište ne dođe nova ponuda. Cijene neće porasti na razinu iz 2008. godine, no približit će se realnim cijenama, što će potaknuti gradnju novih uredskih prostora.

 

1,3 milijuna

četvornih metara za najam trenutno ima Zagreb

Uz ovako niske cijene najma u proteklih nekoliko godina, investitorima se to naprosto nije isplatilo", pojašnjava Patrick Franolić, direktor tvrtke Spiller Farmer. Kad je u pitanju potražnja, očekuju više zahtjeva za manjim uredima, zbog toga što u Hrvatskoj ne bilježimo značajan priljev velikih međunarodnih kompanija, te veću potražnju za modernim, visoko kvalitetnim industrijskim i skladišnim prostorima. Također, dok su donedavno urede u Zagrebu unajmljivale najviše tvrtke iz Hrvatske i Austrije, na hrvatsko tržište u međuvremenu su pristigli novi strani developeri i investicijski fondovi. 

U sljedećoj fazi razvoja stoga se očekuje nova generacija pametnih poslovnih zgrada, koje će udovoljavati klijentima zbog novih tehnologija, što će štedjeti energiju i smanjuti troškove održavanja. Očekuje se više ureda iz A klase, što znači u reprezentativnim i arhitektonski atraktivnim zgradama, na atraktivnim lokacijama u centru grada ili poslovnih četvrti, te s vrhunskim svakodnevnim održavanjem. 

 

3 nova

objekta ukupne površine 32,2 tisuće kvadrata uskoro u Radničkoj

Relativno brzo očekuje se realizacija tri objekta na Radničkoj, koji će imati ukupno 32,2 tisuće kvadrata ureda A klase, GTC Grupa na Slavonskoj aveniji trebala bi krenuti s projektom Matrix Business Park, koji će u dvije zgrade imati oko 21 tisuću kvadrata, s još tri objekta u budućnosti. Ostali projekti su još na dugom štapu, poput Paromlinske koju tek čeka projektiranje, tvrtka Poslovni projekt Sopot u Novom Zagrebu najavila je osmokatnicu, uredi će se vjerojatno u budućnosti raditi i u objektima koje prodaje IGH.

Komentirajte prvi

New Report

Close