Cijene europskih stambenih nekretnina porasle najsnažnije u više od 15 godina, Hrvatska iznad prosjeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2022. u 15:26
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

Na godišnjoj su razini cijene nekretnina u EU u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 10,5 posto, najviše od kraja 2006. godine. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 posto.

U eurozoni cijene su u prvom tromjesečju poskočile 9,8 posto, najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 2005. godine. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su 9,4 posto.

Sve zemlje EU-a čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u prvom tromjesečju rast cijena na godišnjoj razini, u njih 17 stopa rasta bila je dvoznamenkasta.

Naviše su poskupjele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 posto. Slijede Estonija s 21 posto i Mađarska s 20,6 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 13,5 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju porasle su na godišnjoj razini 9,1 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je Cipar, za 1,1 posto. Slijede Finska i Italija gdje su nekretnine poskupjele 4,3 odnosno 4,6 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku

Ubrzanje u Hrvatskoj

Tromjesečna usporedba pokazuje stabilan rast cijena u EU u razdoblju od siječnja do ožujka, za 2,1 posto.

U eurozoni rast je blago usporio, s 1,9 posto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na 1,7 posto na početku godine.

Sve su članice bilježile rast cijena i na tromjesečnoj razini, a najsnažniji je bio u Estoniji, gdje su poskočile za 7,1 posto. Slijede Mađarska i Bugarska s rastom cijena nekretnina na tromjesečnoj razini za 6,7 odnosno 5,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle pet posto u odnosu na posljednji kvartal 2021. kada su uvećane 2,5 posto.

Najblaži rast cijena nekretnina na kvartalnoj razini zabilježen je na Malti, za 0,4 posto. Slijede Cipar i Njemačka gdje su uvećane 0,5 odnosno 0,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close