Arapski fond sa stotinama milijuna dolara obilazi RH

Autor: Marija Crnjak , 01. prosinac 2017. u 07:57
Arape u Hrvatskoj zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele.../Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Najbolji projekti u turizmu su kombinacija nekretninskog i turističkog biznisa i suvišno je birati između jednog i drugog.

Hrvatska ne može računati na značajne strane investicije dok ne uredi još uvijek kompliciranu i netransparentnu birokraciju, sustav izdavanja građevinskih dozvola, dok ne riješi pitanje korištenja državnog zemljišta i predugih koncesijskih ugovora, te ne ujednači porezni i pravni sustav kojim će povećati izvjesnost za ulagače.

Pritom treba brzo djelovati jer ulagači u ovom trenutku na raspolaganju imaju puno novca i više nego ikad zanima ih ulaganje u Hrvatsku koju obilaze već mjesecima u potrazi za dobrim projektima i pouzdanim lokalnim partnerima. No ako im Hrvatska ne ponudi uvjete, njihov fokus prebacit će se na ostatak regije, posebice Crnu Goru, Cipar i Portugal koji čine puno više od Hrvatske da privuku ulagače, moglo se doznati prvog dana investicijske konferencije Rexpo.

Ulagače zanimaju dugoročno isplativi i zdravi projekti u turizmu, nekretninskom biznisu, energetici, infrastrukturi.  Kad je u pitanju turizam, hrvatske vlasti trebaju postati svjesne da turizam dolazi ruku pod ruku s nekretninskim biznisom, jer projekti mješovite namjene zbog bržeg povrata ulaganja puno bolje prolaze među ulagačima. "Najbolji projekti su kombinacija nekretninskog i turističkog biznisa i suvišno je birati između jednog i drugog, što pokazuje primjer projekta Porto Montenegro, koji je donio puno radnih mjesta i razvoj turizma", pojasnio je Wael Al-Lawati, viši dopredsjednik tvrtke DAMAC International.

Radi se o vodećem investitoru u luksuzne nekretnine sa Srednjeg istoka koji trenutačno na raspolaganju ima nekoliko stotina milijuna dolara za razvoj projekata.  U Hrvatskoj ih zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele, a tržište proučavaju zadnjih nekoliko mjeseci. Važna im je dostupnost, povezanost, jednostavan proces izdavanja građevinskih dozvola. 

"Ne idemo u zemlje u kojima očekujemo da ćemo naići na korupciju i neizvjesnost. U Hrvatskoj nam je entuzijazam splasnuo kad smo saznali da se zemljište može dobiti samo na koncesiju na rok od 99 godina, čega više nigdje nema, a radi se o najatraktivnijim lokacijama na obali. Ako želi dugoročna ulaganja i vodeće globalne brendove, država mora pristati na prodaju određenog postotka zemljišta i pronaći alat da ograniči preizgrađenost. Za razliku od Cipra koji je pokazao snažan interes za strana ulaganja, to još nismo osjetili u Hrvatskoj", poručio je Wael Al-Lawati. Ulagači iz SAD-a i Švicarske uz pomoć tvrtke Consilium Expert Group u zadnjih pola godine u procesu su provedbe selekcije projekata s fokusom na turističke resorte i rezidencije.

"Od njih 30-ak odabrali smo sedam projekata koji se mogu brzo realizirati, s tri do četiri projekta čija realizacije se očekuje već u sljedećoj godini", otkrio je Dario Luketa, predsjednik uprave Consilium Expert Group. U potrazi za projektima i lokalnim partnerima na Rexpo je stigao i Alan Kadić, predstavnik kanadskog investitora Terrma Capital Corp. koji upravo otvara svoj ured u Zagrebu. Zanimaju ih dugoročne investicije u turizmu, infrastrukturi i elektroprivredi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close