Znanstvenici potvrdili: Samo pola sata drijemanja može znatno poboljšati vaše zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2023. u 10:49
Foto: Pixabay

Kada završite sa svojim svakodnevnim obavezama, lezite na kauč i odrijemajte pola sata – to može imati mnoge benefite za vas.

Kad dođete kući s posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza osjećate se umorno i najradije bi malo zadrijemali na kauču. Upravo to i trebate učiniti jer drijemanje vas neće samo razbuditi, već vam može poboljšati pamćenje i raspoloženje, piše B92.

Novo istraživanje je otkrilo da drijemanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite. Tako da nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može donijeti mnoge benefite. Studija Nacionalnog Sveučilišta u Singapuru također otkriva da čak i kraće drijemanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje. Ali, samo će vam ono pod pola sata poboljšati i kodiranje pamćenja – proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale odrijemati u 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mjereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se usporedile dugotrajne prednosti različitih vrsta drijemanja. Sva trajanja drijemanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima.

Drijemanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite da izbjegnete takozvanu ‘tromost sna’ – onaj čudan osjećaj ošamućenosti nakon buđenja kada ne znate tko ste, što ili gdje ste. Ova inercija spavanja uzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali učinci su nestali unutar 30 minuta nakon buđenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close