Znanstvenici otkrili koji je zlatni sat za odlazak na spavanje, najzdravije je leći točno tada

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2023. u 10:44
Foto: Unsplash

Možda jednostavno griješite u trenutku kada odlazite u krevet.

Ako se često budite neispavani i umorni, čak i ako ste sebi priuštili čuvenih 8 sati sna, možda jednostavno griješite u trenutku kada odlazite u krevet. Naime, stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u periodu između 22 i 23 sata, te da je to povezano i s manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti, piše B92.

Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Europskog društva za kardiologiju.

“Tijelo ima 24-satni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže u reguliranju fizičkog i mentalnog funkcioniranja. Rezultati sugeriraju da je veća vjerojatnost da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti tjelesni sat, s negativnim posljedicama po zdravlje kardiovaskularnog sustava, iako ne znamo uzroke toga”, rekao je autor studije dr. David Plans sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji.

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. godine. Njihova prosječna starost bila je 61 godina, a raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, i 58 posto su bile žene.

Tijekom prosječnog praćenja ovih ljudi od 5,7 godina 3.172 sudionika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su legali u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u period od 22 h do 22:59.

U usporedbi u s tim “zlatnim satom”, postoji 25 posto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 posto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 sata do ponoći i 24 posto veći rizik ako zaspite prije 22 sata.

“Naša studija pokazuje da je optimalno vrijeme za spavanje u određenoj tački 24-satnog ciklusa tijela i da odstupanja mogu biti štetna po zdravlje. Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je bilo poslije ponoći, potencijalno zato što se može smanjiti vjerojatnost da se vidi jutarnja svjetlost, što resetira tjelesni sat”, objasnio je dr, Plans.

“Iako nalazi ne pokazuju uzročnost, vrijeme spavanje se pokazalo kao potencijalni faktor rizika za srce, nezavisno od drugih faktora rizika i karakteristika spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim studijama, vrijeme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi biti jeftin cilj javnog zdravlja za smanjenje rizika od srčanih bolesti”, dodao je ovaj liječnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close