Žena prevarila investitore za milijune, evo na što ih je potrošila

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2020. u 09:35
Foto: Getty Images, Four Seasons in Bora Bora

Keisha Williams orkestrirala je prijevaru od 5,4 milijuna dolara i putovala je svijetom novcem svojih ulagača.

Godine 2018. Keisha Williams, 43-godišnja žena iz američke Virginije, izjasnila se krivom za višestruke kaznene prijave proizašle iz višemilijunske prijevare desetina ulagača kojima je predstavljala lažne poslovne prilike, piše CNBC Make It.

Williams je izgradila mrežu s više od 50 ulagača obećavši im da će udvostručiti njihov novac kroz poslovne prilike na rastućem tržištu telemedicine (medicina na daljinu), za koje se očekuje da će do 2025. biti vrijedno 64 milijarde dolara.

Ali umjesto da pokrene ono što je obećala, unosan posao softverske zdravstvene zaštite s novcem koji je dobila od svojih žrtava – uključujući čovjeka koji je preživio rak, nedavnu udovicu i učitelja – Williams je gotovo sve potrošila na sebe na način koji je federalni sudac kasnije opisao kao "grozan".

Williams, čija je prijevara predmet nedavne epizode CNBC-ove "Američke pohlepe", prema sudskim dokumentima potrošila je oko milijun dolara na putovanja na daleke lokacije – poput Brazila, Tahitija i Tajlanda.

„Unajmila bi najveće vile na otoku. Sa sobom je vodila osobnog kuhara. I putovala je u stilu ",  rekla je CNBC-u Grace Hill, pomoćnica američkog odvjetnika u Virginiji, o raskošnim navikama prevarantice.

Williams i njezina djevojka boravili su u hotelu Ritz-Carlton na Bahamima i u rimskom Cavalieri Waldorf Astoria u Italiji, gdje se neprestano žalila zaposlenicima kako je unajmljeni Mercedes-Benz koji joj je hotel stavio na raspolaganje – premali i da ne odgovara njezinoj viziji luksuza, zapisano je u sudskim dokumentima koje je pregledao Washington Post.

Pohvalila se i prijateljici putem SMS poruke o svom putovanju u Bora Bora, tvrdeći da "ima najveću vilu na otoku."

Čak i u Sjedinjenim Državama, Williams je raskošno trošila, trošeći oko 150.000 dolara za smještaj u hotelima u Virginiji i Washingtonu, D.C., uključujući apartmane u Ritz Carltonu i Four Seasonsu. Putujući po zemlji, ponekad je boravila u apartmanima koji koštaju 4.000 dolara po noći u gradovima poput Palm Beacha, Florida, prema saveznim dužnosnicima.

Sudski dokumenti pokazuju da je Williams potrošila dodatnih milijun dolara na skupu odjeću i stvari iz vrhunskih trgovina kao što su Chanel, Gucci i Louis Vuitton.

Nakon što je Washington Post primijetio da se Williams pojavila na sudu noseći Bottega Veneta-u od 1.800 dolara koji je kupila novcem svojih žrtava, savezni sudac kasnije je naredio da to preda zajedno s ostalim predmetima koji uključuju više luksuznih satova.

Williams je uhvaćena 2018. godine nakon što se nekoliko žrtava obratilo vlastima, a FBI joj je namjestio stupicu s agentom koji se predstavio kao bogati investitor. Razgovarali su o mogućnosti ulaganja 12 milijuna dolara s konzultantskom tvrtkom prevarantice.

Kalifornijski biznismen Christian D'Andrade, kojeg je Williams uvjerila da je s njom partner i koji je uložio 1,4 milijuna dolara vlastitog novca, optužen je za prijevaru u prijenosu novca, nakon što je priznao da je lagao nekim investitorima o tome kako brzo mogu očekivati povrat svojih ulaganja, izvijestio je Washington Post.

D'Andrade i još trojica optuženih, koji su svim saveznim dužnosnicima rekli da ih je Williams prevarila i uvukla u svoju prevaru, osuđeni su na uvjetne kazne zbog svoje uloge.

U siječnju 2019. Williams je osuđena na preko 15 godina zatvora i povrat žrtvama preko 5,3 milijuna dolara. 

"Vjerujem da sam dobra osoba koja je donijela neke loše odluke", rekla je sucu i potom citirala Bibliju, pisao Washington Post, preneseno je u novoj epizodi ‘American Greed’ CNBC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close