Kad je 42-godišnja žena došla na hitnu pomoć zagrebačkog KB-a Sveti Duh s bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te tupom boli u gornjem dijeli trbuha koja se širila ispod desnog rebrenog luka i u leđa, a bez temperature, neke traume trbuha, bez povijesti uzimanja lijekova, alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava, ni liječnicima ni njoj nije bilo neobično kada su joj postavili dijagnozu akutne upale gušterače. Imala je, naime, dva od tri kriterija za postavljanje te dijagnoze (bol u trbuhu uz povišene koncentracije amilaza i lipaza), ultrazvuk trbuha bio je uredan, a na rendgenu trbuha vidjela se proširena vijuga tankog crijeva u srednjem dijelu trbuha koja je shvaćena kao stražarska vijuga koja se može vidjeti kod upale gušterače. Počelo je liječenje, bol se smanjila, laboratorijski nalazi su se popravili, no treći dan ponovno se pojavila grčevita bol u gornjem dijelu trbuha za koju se ispostavilo da je krivac – voće kaki ili japanska jabuka, piše živim.hr.
Neprobavljena vlakna
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu