Zbog ovih iznenađujućih razloga vaše je dvorište puno komaraca

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2023. u 10:48
Foto: Pixabay

Postoji puno stvari koje ih može privlačiti, kažu stručnjaci za štetočine.

Ništa nije gore od uživanja vani samo da biste na kraju shvatili da su vas komarci živog pojeli. Dok se ovi dosadni insekti mogu nastaniti zbog mirisnog cvijeća ili ostataka hrane, postoje i neki iznenađujući razlozi zašto je vaše dvorište puno komaraca, posebno u ovo doba godine.

Srećom, stručnjaci za štetočine znaju zašto napadaju vaš prostor i imaju savjete kako ih kontrolirati, piše Bestlifeonline. Nastavite čitati kako biste saznali zašto vas napadaju komarci.

1. Ima čak i malo vode u dvorištu

Komarci imaju mnoštvo mjesta za razmnožavanje u dvorištu, a možda im je najdraže bilo gdje gdje ima vlage.

“Potreban je samo čep boce pun vode da ženka komarca položi 20 do 30 jaja”, kaže Shannon Harlow-Ellis, suradnica certificiranog entomologa i tehničkog stručnjaka u Mosquito Joe. Dakle, čak i ako voda nije primjetna, još uvijek može privlačiti insekte.

Važno je pregledati svoje dvorište nakon bilo kakvog “događaja koji stvara vodu”, poput kiše ili korištenja prskalice, napominje David Lundquist, vlasnik Mosquito Hunters of Austin.

Iako je nemoguće eliminirati svu stajaću vodu, osobito ako živite uz potok ili potok, ali možete se riješiti viška vode u svom dvorištu podešavanjem vremena raspršivanja i budnim oprezom, kaže Matt Smith, vlasnik i licencirani profesionalni tehničar za kontrolu štetočina u Zelena kontrola štetočina.

“Stvarno morate biti marljivi u traženju mjesta koja bi mogla zadržati vodu i prazniti ih”, kaže Smith, a to uključuje odvodne cijevi, priključke za vodu, oluke i biljke u teglama.

2. Dječje igračke su posvuda

Kao što znamo, ako nešto može zadržati vodu, komarci će ga pronaći i udobno se smjestiti—a jedan od najčešćih krivaca su dječje igračke u dvorištu.

“Kad obavim inspekciju i pogledam ispod stvari koje su blizu tla, pronaći ću naopako okrenute frizbije ili druge igračke s ličinkama komaraca u njima”, kaže Smith.

Harlow-Ellis kaže da je još jedno uobičajeno mjesto za razmnožavanje tobogan za igru, bilo u vodi koja se skuplja ispod ili na kraju samog tobogana.

Sve što se može okrenuti treba prevrnuti tako da ne zadržava vodu, a svaku igračku koja već zadržava vodu treba izbaciti.

3. Vaše dvorište je loše održavano

“Odrasli komarci obično borave u visokoj travi, grmlju, visećim košarama i drugim vlažnim, sjenovitim mjestima duboko u krajoliku, čekajući priliku za napad”, kaže Brian Feldman, viši direktor tehničkih operacija u TruGreenu.

Kada ne kosite travu ili ne šišate grmlje, veća je vjerojatnost da će komarci ostati u vašem dvorištu. “Jednostavno pretjerano zalijevanje vašeg travnjaka i povećanje rasta biljaka je plodno tlo”, kaže Harlow-Ellis.

Lundquist napominje da bršljan, bambus ili bilo koja gusta vegetacija mogu pružiti hladna, vlažna staništa koja su savršena za ove štetočine.

4. Uokolo je puno ljudi

Koliko god jezivo zvučalo, komarci trebaju hranjive tvari da bi se razmnožavali i živjeli, a to neće pronaći ako u blizini nemaju ljude.

“Iako samo polovica populacije komaraca diljem svijeta grize ljude (to su ženke komaraca), pronalaženje žrtava ključno je za preživljavanje jaja komaraca i promicanje budućih generacija komaraca”, kaže Emma Grace Crumbley, entomologinja u Mosquito Squad. .

Ako sređujete nešto u svom dvorištu tijekom vrhunca polaganja jaja, vjerojatno možete očekivati navalu komaraca.

5. Nosite stvari koje ih privlače

Jedan od iznenađujućih razloga zašto je vaše dvorište puno komaraca mogao bi biti vaš izbor načina života, od odjeće koju nosite do mirisnog dezodoransa koji koristite. Crumbley napominje da komarci koriste sva svoja osjetila kada traže žrtve.

“Boje, svjetla, mirisi, kretanje, toplina i CO2 pokazatelji su koje komarci hvataju kada traže žrtve”, kaže ona. Ponekad ih čak i vaš dah može privući, ovisno o tome što ste jeli ili o vrsti paste za zube.

Feldman savjetuje nošenje svijetlih tonova i izbjegavanje cvjetnih parfema ako znate da ćete biti vani dulje vrijeme.

Trudnoća i konzumacija alkohola također mogu donijeti više komaraca. “Iako trudnice i partijaneri nisu isto, povećana privlačnost komarcima može doći iz sličnog podrijetla: jako ili često izbacivanje CO2 i povećana proizvodnja znoja”, objašnjava Crumbley.

Komentirajte prvi

New Report

Close