Zašto ne živjeti od pjevanja? Scala i Metropolitan svima su san

Autor: Josipa Ban , 02. veljača 2023. u 22:00
Josip Švagelj ove godine nastupa u ulozi Mozarta u operi ‘Mozart i Salieri’/J. Regović/PIXSELL

Nakon završenog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Josip Švagelj ipak se odlučio postati operni pjevač i upisati Muzičku akademiju u Zagrebu.

Za slijediti snove i raditi ono što uistinu voliš nikada nije prekasno. Potvrđuje to 29-godišnji Josip Švagelj koji je nakon završenog Fakulteta strojarstva i brodogradnje ipak odlučio napraviti zaokret i upisati Muzičku akademiju u Zagrebu. Danas je student 2. godine pjevanja u klasi profesora Alekseja Tanovickog.

”Shvatio sam da bez pjevanja ne mogu živjeti, pa zašto ne onda i živjeti od pjevanja”, kaže mladi Švagelj koji pjeva od malih nogu.

I za sada mu ide, iako još studira, jako dobro. Njegov talent, kao i talent kolege mu Jurea Černeha koji ga je pratio na klaviru, nedavno je imala priliku čuti i redakcija Poslovnog dnevnika kada je nastupao na našoj konferenciji Hrvatska pamet Hrvatskoj.

A talent su prepoznali i drugi, pa će ova godina za Švagelja biti vrlo dinamična. Uz fakultetske obaveze kojih, kaže, nije malo jer je studiji prilično specifičan, ima brojne angažmane na HTV-u, a i solist je u tri velika projekta akademije.

Mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić prodekanica je za suradnju Muzičke akademije/J. REGOVIĆ/PIXSELL

Obožavam klapsko pjevanje
”Ove godine nastupam u ulozi Mozarta u operi “Mozart i Salieri” ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova, zatim u ulozi Merkura u operi “Amfitrion”, hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, te u ulozi sv. Ivana evanđelista u oratoriju “La Resurrezione”, G.F. Händela”, nabraja Švagelj. Tu su i solo nastupi, ali i oni s klapom Sagena, čiji je dio od 2018.

”Klapsko pjevanje obožavam”, ističe, a dio obitelji Sagena postao je na poziv prijatelja s kojim danas studira. Klapa mu je bila i veliki oslonac u vrijeme korone kada nastupa nije bilo, a ljudi su uglavnom bili zatvoreni u četiri zida. Nekoliko njih iz Sagene, uključujući i Josipa, odlučili su malo razbiti te monotone dane, pa su za lijepog vremena na otvorenom, znali zapjevati te tako uveseliti ne samo sebe već i brojne prolaznike.

Je li ga ta situacija, u kojoj je bilo teško živjeti od pjevanja, pokolebala u odluci da nastavi karijeru profesionalnog opernog pjevača, pitamo ga? “Nikako”, odgovara bez dvoumljenja i nastavlja da je više slobodnog vremena iskoristio upravo za rad i vježbanje.

O karijeri, kaže, razmišlja ali prerano je za procjene. Kada bi mogao birati, ističe, izabrao bi solističku karijeru radije od članstva u ansamblu. No, milansku kuću La Scala, ili newyoršku Metropolitan Operu, prihvatio bi iste sekunde. “To je san svakog opernog pjevača”, ističe. Njegova je pak želja živjeti i pjevati u Hrvatskoj, a vani samo odrađivati projekte.

Njegove su želje itekako realne jer, prema riječima Martine Gojčete Silić, poznate operne pjevačice te prodekanice za suradnju Muzičke akademije u Zagrebu, kvota od osam studenata, koliko ih se svake godine upisuje na Pjevački odsjek, dobro je usklađena s potrebama tržišta rada.

”Nedavno smo uspostavili i formalnu suradnju s Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u vidu Stipendijskog studija za mlade pjevače, a doskora se nadamo tako nastaviti i sa studentima dirigiranja. Također, i studenti instrumentalnih odsjeka često honorarno rade kao ispomoć u orkestru Opere HNK”, kaže Gojčeta Silić.  Dodaje i da studenti Pjevačkog odsjeka, čija je prva pročelnica bila slavna Milka Trnina, a danas vrsna sopranistica Lidija Horvat Dunjko, kao i studenti ostalih instrumentalnih odsjeka imaju priliku često nastupati te tijekom studija steći profesionalna iskustva. ”Bolje i više, usuđujem se reći, nego u većini visokih škola s kojima surađujemo”, ističe.

Čeka ga pulski amfiteatar
”Osim prilike da najbolji nastupe kao solisti uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Zagrebačku filharmoniju i Zagrebačke soliste, posljednjih petnaest godina Muzička godina je glavna karika u međufakultetskom opernom projektu. Studenti MA, ADU, ALU i TTF-a, predvođeni svojim mentorima, pripremaju sve segmenta operne predstave.

Ove godine pripremamo Papandopulov “Amfitrion” koji će osim tri izvedbe u svibnju u zagrebačkom HNK-u biti izveden na otvorenju obnovljenog rimskog amfiteatra u Puli”, napominje mezzosopranistica Gojčeta Silić.

U toj će izvedbi, u ulozi Merkura, nastupati tenor Josip Švagelj. Bit će to za mladog pjevača koji kaže da su mu najizazovniji nastupi oni pred bliskim i dragim ljudima, vrlo plodonosna, ali i izazovna godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close